Inhoudsopgave
Wat golft er in licht?
Licht bestaat dus uit elektromagnetische golven, die bestaan uit een elektrisch en een magnetisch deel. Elektromagnetische golven zijn transversale golven: de golfrichting is dus loodrecht aan de voortplantingsrichting van de golf. Het elektrische en magnetische deel van de golf staan ook loodrecht op elkaar.
Waaruit bestaat een lichtstraal?
Licht bestaat uit kleine deeltjes die in een golf bewegen, lichtdeeltjes worden ook wel fotonen genoemd. Fotonen zijn dus lichtdeeltjes, deze fotonen bestaan uit energie en hebben geen gewicht.
Is Rontgenstraling magnetisch?
Andere soorten straling (zoals röntgenstraling) gaan door weefsels heen en hebben daardoor medische toepassingen. De atmosfeer laat delen van het elektromagnetisch spectrum niet door, bijvoorbeeld ultraviolet licht en röntgenstraling.
Wat zit er in gammastraling?
Gammastraling is een vorm van elektromagnetische straling. Gammastraling bestaat uit fotonen net zoals licht. Hoewel er altijd wat discussie bestaat over deeltjes en golven, zien we fotonen meestal als golven, ze hebben namelijk geen massa en geen lading.
Hoe gedraagt licht zich?
Licht heeft zowel deeltjes- als golfkenmerken. Een golfkenmerk is interferentie. volgens de quantummechanica bestaat licht uit individuele fotonen, bijvoorbeeld in botsingen met elektronen (zoals in het foto-elektrisch effect). Volgens de tweede theorie, de golventheorie, gedraagt licht zich als een golf.
Waar komen radiogolven vandaan?
Radiogolven zijn ontdekt door Heinrich Rudolf Hertz in 1886. De zender zendt via een antenne, al dan niet gericht, de radiogolven uit, die na voortplanting door de ruimte opgevangen worden door de antenne van de ontvanger.
Hoe worden radiogolven gemaakt?
Een radiogolf is een elektromagnetische golf. Dat betekent dat de golf zich voortplant door middel van elektrische en magnetische trillingen. Licht is net als radiogolven ook een elektromagnetische golf. Een radiogolf verplaatst zich dan ook met de snelheid van het licht (ongeveer 300.000 km per seconde).
Wat is er zo bijzonder aan röntgenstraling?
Röntgenstraling is elektromagnetische straling met een kortere golflengte dan zichtbaar licht, die vrij gemakkelijk door weefsels heen dringt en selectief wordt tegengehouden door zwaardere materialen daarin. Vooral botweefsel is vrij ondoorlaatbaar voor röntgenstraling.