Hoe hoog wordt een artisjok?

Hoe hoog wordt een artisjok?

Ook wat betreft de hoogte zijn artisjokken indrukwekkende planten: vaak worden ze meer dan twee meter hoog. Uit de planten ontstaan bloemstengels met hieraan grote bloemknoppen. Vaak ontstaat er een grote bloemknop met daarnaast zijtakken waar kleinere bloemen aan ontstaan.

Hoe oud wordt een artisjok?

Artisjokken zijn overblijvend en kunnen zeker een jaar of drie op de zelfde plek blijven staan. Ze vragen wel flink wat ruimte: afhankelijk van de varieteit moeten we 80 tot 100 cm tussen de planten aanhouden. Er zijn maar een paar rassen die in Nederland te krijgen zijn.

Welke maand artisjok oogsten?

Net voordat de plant bloeit – als de bloemknop bolvormig is en de bovenste schutbladen lichtelijk uit elkaar staan – kun je oogsten. Dat zal rond juli-augustus zijn. Bloeit hij al? Dan kun je de artisjok niet meer eten.

Hoe weet je of een artisjok rijp is?

Het is ook belangrijk dat de blaadjes dicht op elkaar gevouwen zitten. Exemplaren waarbij de blaadjes uit elkaar staan kun je beter laten liggen, net als die waarbij bladpunten bruin en verdroogd zijn. Dat is namelijk een teken dat ze te laat zijn geoogst.

Hoe oogst je artisjok?

Zodra de buitenste bladeren van de artisjok een beetje uit elkaar gaan staan, kun je vanaf augustus oogsten. Snij de stengel waar de bloemkop opzit ongeveer halverwege af.

Hoe groeit een artisjok?

Ga je artisjokken kweken, kies dan voor zaadjes van de winterharde soort ‘Grand Vert de Laon’ of ‘Camus de Bretagne’.

  1. Plant de zaadjes per twee in een potje en zet ze binnen of in de kas.
  2. Verwijder de planten die tijdens het groeien stekels op hun bladeren krijgen en bewaar per potje alleen het sterkste kiemplantje.

Hoe kan ik artisjokken koken?

Artisjok koken is de meest algemene bereidingswijze. Gebruik ruim water met wat zout en een paar eetlepels citroensap of azijn tegen het verkleuren. Reken voor hele artisjokken op een kooktijd van 20-60 minuten en voor artisjokharten op 10-15 minuten. De kooktijd is zo ruim aangegeven omdat het bijzonder veel kan verschillen van soort tot soort.

Waarom eet je de artisjok?

De artisjok is een vaste plant, ze is (semi) wintergroen, en in niet al te koude winters (en met wat bescherming) redelijk winterhard (maar kijk daarvoor ook even bij de alinea ‘Plant’). Van de artisjok eet je de bloem, of beter gezegd de bloemknop voor die opengaat.

Is artisjok wintergroen?

Duitse naam: Artischocke. Franse naam: Artichaut. De artisjok is een vaste plant, ze is (semi) wintergroen, en in niet al te koude winters (en met wat bescherming) redelijk winterhard (maar kijk daarvoor ook even bij de alinea ‘Plant’). Van de artisjok eet je de bloem, of beter gezegd de bloemknop voor die opengaat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven