Hoe kan ik een longontsteking voorkomen?
Top-5 tips om longontsteking bij ouderen te helpen voorkomen
- Eet gezond, beweeg en zorg voor frisse buitenlucht.
- Neem voldoende rust.
- Stop met roken.
- Was vaker uw handen, dit voorkomt dat bacteriën zich kunnen verspreiden.
Hoe wordt een longontsteking vastgesteld?
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
- De arts luistert aandachtig naar je longen met een stethoscoop (longauscultatie).
- Als je arts een longontsteking vermoedt, kan hij een röntgenfoto van je longen laten maken.
- Er kan een bloedafname gebeuren om de ontsteking te beoordelen.
Wat is de oorzaak van de longontsteking?
Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en longblaasjes ontstoken. Mogelijke verschijnselen zijn hoesten, benauwdheid, koorts en moe zijn. U kunt uw temperatuur het beste meten via de anus. Drink veel, neem rust en rook niet. Het is vaak niet duidelijk of een longontsteking door een virus of bacterie komt.
Is de longontsteking veroorzaakt door virussen?
Een longontsteking kan ontstaan door virussen of bacteriën. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Ook een griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus kunnen een longontsteking veroorzaken. Het is niet altijd duidelijk waardoor de longontsteking is veroorzaakt.
Hoe ziek bent u van longontsteking?
Het hangt dus van de patiënt af, van de bacterie die de longontsteking heeft veroorzaakt én van hoe ziek je ervan bent. Longontsteking kan levensgevaarlijk worden, bijvoorbeeld als de bacteriën vanuit het ontstoken gebied in de bloedbaan terechtkomen. Organen kunnen dan ziek worden, je kunt bloedvergiftiging – sepsis – krijgen.
Welke bacterie veroorzaakt longontsteking?
Longontsteking kan veroorzaakt worden door verschillende micro-organismen. De meest voorkomende is de bacterie Streptococcus pneumoniae (pneumokok). De diagnose longontsteking wordt meestal gesteld op grond van de klachten van de patiënt.