Wat is een Vocatief?

Wat is een Vocatief?

[Lat. (casus) vocativus, de zogenoemde 5e naamval, van vocare, vocatus = roepen] roepnaamval, aanspreeknaamval, in de spraakkunst de naam voor de vorm van het zn die men gebruikt om iemand aan te spreken of aan te roepen.

Is Donum mannelijk of vrouwelijk?

Rijtje 1 van femina is vrouwelijk. Rijtje 2 van servus is mannelijk. Rijtje 2 van donum is onzijdig.

Wat zijn naamwoorden Latijn?

Net als het Nederlands kent het Latijn drie geslachten voor de naamwoorden: mannelijk (masculinum), vrouwelijk (femininum) en onzijdig (neutrum). Veelal kan het geslacht van een woord worden afgeleid van de declinatie (zie verderop) waar het bijhoort, samen met de uitgang in de eerste naamval.

Wat is Genitief in het Latijn?

De genitief (Latijn [casus] genitivus, afgeleid van gignere = voortbrengen, baren), vaak de tweede naamval genoemd, is een naamval die met name wordt gebruikt om een bezitsrelatie uit te drukken, of om uit te drukken dat iets iets anders omvat of heeft doen ontstaan, hetzij in letterlijke, hetzij in overdrachtelijke …

Wat is de accusatief?

[Lat. casus accusativus] vierde naamval, de naamval van het lijdend voorwerp.

Hoe vertaal je de Ablatief?

Andere talen

‘binnen’ ‘buiten’
naderend illatief (erin gaan, naar binnen gaan) allatief (erheen, ernaartoe, erop gaan)
positie inessief (erin zijn, erbinnen zijn) adessief (er aan, op, bij zijn)
verlatend elatief (er uit gaan) ablatief (ervanaf, ervandaan gaan)

Hoe vertaal je de datief?

De datief (Latijn dare, datum = geven, gegeven) of derde naamval is in veel talen een van de mogelijke vormen van het indirect object, die meestal de functie van meewerkend voorwerp weergeeft.

Hoe vertaal je de ablativus?

Je vertaald de ablativus vaak door ‘met’ of ‘door’ voor het woord te plaatsen. De ablativus wordt ook gebruikt om afkomst/plaats/tijdstip aan te geven.

Wat betekent genitivus?

(-vi), (ook: genitief), term uit de klassieke grammatica, meestal vertaald met ’tweede naamval’, ter aanduiding van de vorm die naamwoorden aannemen in bepaalde constructies, b.v. in het Lat. liberauctoris (het boek van de schrijver), of in het Ned. een kind des doods.

Hoe vertaal je accusativus Grieks?

De accusativus is de naamval die gebruikt wordt voor het lijdend voorwerp. Ook wordt de accusativus standaard gebruikt achter bepaalde voorzetsels, vooral voorzetsels die een specifieke richting aangeven zoals εἰς en πρός.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven