Inhoudsopgave
Wat is de C in e mc2?
De betekenis van E = mc. De vergelijking E = mc2 betekent in feite dat massa m en energie E twee verschillende namen zijn voor dezelfde onderliggende grootheid. Het enige verschil tussen de twee is de constante c2 wat de snelheid van het licht in het kwadraat is. We krijgen dan dus de formule E = mrustc2.
Hoeveel energie kost het om 1 liter water te verwarmen?
De benodigde hoeveelheid energie voor warm water Om water te verwarmen is een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Deze hoeveelheid heet de energie-inhoud van het water en is gelijk aan 4,2 kJ per liter water en per graad temperatuurverschil.
Hoe bereken je Q uit?
Q = m · c · ΔT Waarbij: Q is de warmte in joule (J) m is de massa in kilogram (kg) c is de soortelijke warmte in joule per kilogram per graad Kelvin (J kg-1K-1)
Hoeveel kost het om 1m3 water te verwarmen?
Hoe heet is het warmwater? Om water op normale temperatuur te brengen, kost het je zo’n 5 euro per kuub.
Hoeveel energie kost het om lucht te verwarmen?
− 1 m3 lucht heeft een massa van 1,293 kg. De totale massa van de lucht is 50 x 1,293 = 65 kg. − Om 1 kg lucht 1 °C in temperatuur te laten stijgen is er 1000 J warmte nodig (zie tabel). − Om 65 kg lucht 1 °C in temperatuur te laten stijgen is er 65 x 1000 = 65.000 J warmte nodig.
Hoe bereken je Q in MX Q?
Bijvoorbeeld, heb je twee punten gegeven, zegge (a,b) en (c,d), dan kan je de richtingscoëfficiënt m berekenen als (d-b)/(c-a). Vervolgens kan je dan q berekenen door uit te drukken dat het punt (a,b) op de rechte y=mx+q ligt. Dus b=[(d-b)/(c-a)]a+q, waaruit q=(bc-ad)/(c-a).
Hoe bereken je de vormingswarmte?
Stappenplan voor het bepalen van de reactiewarmte uit de vormingswarmte:
- Schrijf de reactievergelijking op.
- De stoffen voor de reactiepijl moeten worden ontleed, zoek dit op in je BiNaS.
- Zoek de vormingswarmten op van de reactieproducten.
- Reken ΔE uit door alles bij elkaar op te tellen.
Hoe bereken je hoeveel warmte er vrij komt?
Warmtecapaciteit is hoeveel energie nodig is om een bepaald voorwerp op te warmen: Q=C*delta T (grote C). Het verschil in de formules is dat bij de soortelijke warmte (kleine c) ook nog de massa (ik kg!)