Inhoudsopgave
Wat is actief gedogen?
Het gedogen kan actief, passief of selectief gebeuren. Het actief of uitdrukkelijk gedogen wordt in een gedoogbeschikking vastgelegd, waarbij de Burger zichzelf inhoudelijk kan informeren over toelaatbare gedragingen. Is het afgeven van een gedoogbeschikking nog niet mogelijk dan kan men ambtelijk gedogen.
Wat is louter gedogen?
[wet en recht] Als overheid dulden dat bepaalde handelingen worden verricht die eigenlijk bij wet verboden zijn. Dit kan gebeuren omdat het handhaven van de wet een (te) groot beslag zou leggen op politie en justitie.
Hoe krijg je een gedoogverklaring?
Gedoogverklaring is geen besluit, maar kan wel bij bestuursrechter worden aangevochten. Een beslissing om wel of niet te gedogen is géén besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, maar kan onder omstandigheden wél bij de bestuursrechter worden aangevochten.
Wat is gedogen bestuursrecht?
Gedogen is feitelijk het voornemen en/of de verklaring van een bestuursorgaan, zoals de burgemeester of het college van B&W, dat door dat bestuursorgaan, al dan niet onder voorwaarden, niet handhavend zal worden opgetreden tegen een illegale situatie.
Is het toegestaan stilzwijgend te gedogen?
Van passief gedogen is sprake als de overheid (willens en wetens) niets doet. Stilzwijgend gedogen behoort in beginsel uitgesloten te zijn.
Kan een derde bezwaar maken tegen een gedoogbeschikking?
Een derde die problemen heeft met de overtreding kan weliswaar geen bezwaar meer maken tegen een gedoogbeschikking, maar hij kan wel een verzoek om handhaving indienen. De schriftelijke reactie op een verzoek om handhaving is een besluit in de zin van de Awb.
Is gedogen een besluit?
Een gedoogbeslissing is geen besluit. Dat geldt ook voor de weigering of de intrekking ervan. Dit betekent dat een gedoogbeslissing niet meer kan worden aangevochten bij de bestuursrechter. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (24 april 2019).
Wat is een Gedoogbeslissing?
Een gedoogbeslissing omvat de beslissing om af te zien van de ter beschikking staande handhavingsmiddelen. Van belang is of deze beslissing kan worden aangemerkt als een besluit in de zin van de Awb, waardoor het voor belanghebbenden mogelijk is om een gedoogbeslissing aan te vechten bij de bestuursrechter.
Kan de gemeente een geldboete opleggen?
Gemeenten kunnen een bestuurlijke boete opleggen voor overtreding van een aantal bepalingen die zijn opgenomen in de APV, met uitzondering van de feiten die zijn neergelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).