Wat is magnetische Influentie?

Wat is magnetische Influentie?

Magneten zijn voorwerpen die iedereen wel kent uit de praktijk. Ook kan een magneet een ijzeren voorwerp dat vanzichzelf niet magnetisch is tijdelijk magnetisch maken. Dit wordt magnetische influentie genoemd. Resultaat is dat een magneet niet alleen andere magneten maar alle ijzeren voorwerpen aantrekt.

Wat zijn Weissgebiedjes?

Deze gebiedjes noemen we weissgebiedjes. Als zij allemaal gelijkgericht zijn, hebben we een magneet. In de meeste stukken ijzer zitten de gebiedjes echter willekeurig door elkaar, waardoor hun velden elkaar opheffen en het ijzer als geheel niet-magnetisch is. Dat neemt niet weg dat het ijzer wel magnetisch kan worden.

Wat is een magnetisch materiaal?

Wanneer men in het normale spraakgebruik zegt dat een materiaal magnetisch is, bedoelt men meestal dat het ferromagnetisch (of soms ferrimagnetisch) gedrag vertoont. De krachten die bij dia- en paramagnetisch gedrag optreden, zijn veel kleiner en bij dit gedrag vertoont het materiaal geen eigen spontaan magnetisch veld.

Welke metalen vertonen magnetisch gedrag?

Hoewel veel metalen magnetisch gedrag vertonen, worden er maar een paar soorten direct aangetrokken door een magneet. Dit verschijnsel heet ferromagnetisme (“ferro” van ijzer). Het bekendste ferromagnetische metaal is ijzer, maar ook metalen als kobalt en nikkel vertonen deze eigenschap.

Wat zijn de kenmerken van metalen?

Metalen zijn dan alle materialen met, in vaste of vloeibare vorm, de volgende vier karakteristieke stofeigenschappen : hoge elektrische geleiding, die afneemt met toenemende temperatuur;

Is een staalsoort magnetisch?

Of een staalsoort magnetisch is, is uitsluitend een kwestie van de structuur. In ons artikel over het ijzer-koolstof-diagram worden de verschillende structuursoorten uitvoerig behandelt. Staalsoorten die een ferritische of een martensiet structuur hebben zijn magnetisch. Niet magnetisch zijn daarentegen de staalsoorten met een austenitische

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven