Welke soort dialyse?

Welke soort dialyse?

Er zijn twee manieren om te dialyseren. Bij peritoneaaldialyse (PD) filtert je buikvlies afvalstoffen uit je bloed; je krijgt daarvoor een katheter in je buik. Bij hemodialyse (HD) filtert een kunstnier in een machine je bloed; deze machine sluit je aan op een bloedvat.

Hoe verloopt een dialyse?

Hoe werkt dialyse? Tijdens een dialysebehandeling verwijdert een kunstmatige nier afvalstoffen en overtollig vocht uit je bloed. Dialyse neemt een klein deel van de functie van je nieren over. Je kunt op twee verschillende manieren dialyseren: via hemodialyse en peritoneale dialyse.

Welke stoffen Dialyseer je uit?

Door de aanzuigende werking van de glucose wordt er vocht vanuit het bloed door het buikvlies heen in de spoelvloeistof opgenomen. Met deze vloeistof komen allerlei afvalstoffen uit het bloed mee, zoals zouten, zuren en afbraakproducten van eiwitten.

Hoe vaak per week dialyse?

Patiënten die op het centrum dialyseren, komen voor de behandeling meestal 3 keer per week een vast dagdeel langs. Iedere keer dialyseren ze dan drie tot vier uur. Patiënten die ’s nachts naar het centrum komen, kunnen langer dialyseren. Bij patiënten die thuis dialyseren is meer flexibiliteit mogelijk.

Wat is een dialysecentrum?

De dialyseafdeling biedt plaats aan ongeveer vijftig tot zestig chronische hemodialysepatiënten. Buiten de gebruikelijke dag- en avonddialyses kunt u in het ziekenhuis ook terecht voor nachtelijke dialyse. U kunt overigens ook kiezen voor thuis-hemodialyse. Dit zijn allemaal voorbeelden van hemodialyse.

Welke stoffen verwijderd een kunstnier uit het bloed?

Daar gaat het door de kunstnier. De afvalstoffen en zouten gaan uit het bloed door het membraan naar het dialysaat en worden afgevoerd via de machine. Ten slotte komt het gezuiverde bloed weer terug in uw lichaam. Overtollig vocht wordt ook via de kunstnier verwijderd.

Welk orgaan functioneert slecht of niet als je een CAPD behandeling ondergaat?

Peritoneale dialyse (PD) is een behandeling bij nierfalen. Uw buikvlies filtert dan uw bloed als uw nieren dat niet meer kunnen.

Hoe vaak moet je aan de dialyse?

Een dialysebehandeling duurt gemiddeld 4 uur en gebeurt doorgaans in het ziekenhuis. De patiënt ondergaat dergelijke behandeling ongeveer 3 keer per week.

Hoe lang kun je leven met dialyse?

Een 20-jarige patiënt met nierfalen die dialyseert, heeft een resterende levensverwachting die vergelijkbaar is met die van een gezonde 65-jarige (namelijk nog 20 jaar).

Waarom moeten mensen dialyseren?

De nieren filteren continu het bloed. Ze verwijderen de afvalstoffen en het overtollige water om te voorkomen dat ze ons lichaam langzaam ‘vergiftigen’. Dialyse of kunstmatige vervanging van de nierfunctie is noodzakelijk wanneer de nieren minder dan 10% werken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven