Inhoudsopgave
Wat zijn de 6 functies van de huid?
De huid is er om het lichaam te bedekken en te beschermen en zorgt er voor dat:
- je lichaamstemperatuur constant blijft;
- je geen lichaamsvocht verliest;
- warmte, kou, druk, pijn, jeuk, aanrakingen en trillingen voelbaar zijn;
- je vitamine D aanmaakt;
- je energie opslaat in de vorm van de vetlaag.
Wat zijn de belangrijkste functies van de huid?
De huid vervult tal van functies: Bescherming tegen koude, hitte en irradiatie (bijv. UV-straling). Bescherming tegen mechanische invloeden (druk, stoten, frictie).
Waarom heb je een huid?
Bij de mens wordt de huid beschouwd als het grootste orgaan, omdat de gehele huid meer weegt dan elk van de andere organen. Bovendien bevat de huid, net als de inwendige organen, verschillende lagen gespecialiseerde cellen (weefsels) die samen een functie vervullen.
Wat doen melanocyten?
Melanocyten zijn pigmentcellen die tussen de cellen van de basale cellaag liggen en de pigmentkorrels maken die via uitlopers worden overgedragen aan de keratinocyten. Het pigment van de pigmentkorrels, het melanine, bepaalt voor een belangrijk deel de kleur van de huid en beschermt ons tegen zonlicht.
Welke functies heeft het Integumentum?
Het integumentum (Latijn: bedekking) is bij dieren een orgaansysteem dat het lichaam beschermt tegen beschadigingen. Dit systeem bestaat uit huid, haar, schubben, nagels, zweetklieren en hun producten (zweet en slijm).
Hoe komt het dat de huid nooit opraakt?
De oudste cellen liggen bovenaan en zijn al dood. Toch zijn deze cellen nog wel belangrijk. De zogenaamde celskeletten van deze laag zorgen er namelijk voor dat je huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bateriën van buitenaf. Ook zorgt deze laag ervoor dat je huid niet zomaar uitdroogt.
Hoe herstelt je huid?
De buitenste laag bestaat uit dode huidcellen. De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces. Bij elke beschadiging aan het oppervlak van de epidermis (blessure, brandwond, snijwond enz.)