Hoe zing je minder door je neus?
Als je met je tong langs je zachte gehemelte strijkt, voelt dit (zoals de naam al doet vermoeden) zacht aan en kan je deze op en neer bewegen. Hoe hoger je je zachte gehemelte kunt houden terwijl je zingt, hoe minder het nasale geluid en het zingen door je neus je stem overneemt.
Hoe klink je minder nasaal?
Neusspraak oftewel nasaal praten dat wordt veroorzaakt door een gespleten gehemelte, zal in eerste instantie verholpen moeten worden middels een operatie. Daarna kan logopedie zinvol zijn. Ook andere oorzaken zoals een verkoudheid, een vergrote amandel of andere oorzaken moeten eerst aangepakt worden.
Waarom klink je nasaal?
Oorzaken en gevolgen Gesloten nasaal spreken kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een grote neusamandel of neuspoliepen, maar kan ook optreden als iemand met de hand de neus dichtknijpt tijdens het spreken. Het treedt ook op als de neusslijmvliezen zijn opgezwollen bij een verkoudheid.
Kun je zingen verleren?
Vals zingen kan meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen kunnen het verschil in toonhoogte niet horen, hoe goed ze ook hun best doen. Anderen horen de toon wel maar kunnen deze zelf niet precies nazingen. Maar het kan ook liggen aan de werking van je ‘zangspieren’ of een slechte ademtechniek.
Wat te doen aan een nasale stem?
Bellen blazen van zeepsop • Blaasvoetbal (zelf te maken met rietjes en balletjes van verschillend soort materiaal) • Fluiten, eerst op fluitje, daarna zonder • Ballonnen opblazen • Water met een rietje opzuigen, even vasthouden en in een bakje uitblazen • Watjes met een rietje opzuigen en dan weer wegblazen • Stukjes …
Kan ineens niet meer zingen?
Je kunt onderscheid maken in twee soorten stemschade: schade door het zingen zelf en schade door externe factoren. Die externe factoren zijn bijvoorbeeld roken, alcoholgebruik, een infectie, reflux (terugvloeien van maagzuur), de overgang (bij vrouwen), paralyse (verlamming van één van beide stembanden).