Wat doet tyrosine kinase?
Tyrosine-kinase speelt een rol in de communicatie, de ontwikkeling, de deling en de groei van de cellen. Tyrosine-kinaseremmers zijn een type van behandeling met groeifactorinhibitoren (of groeifactorremmers). Men kan ze gebruiken om de groei van een tumor te verhinderen.
Welke aminozuren kan kinase Fosforyleren?
Intracellulair enzym dat eiwitten kan fosforyleren; behorend tot een zeer grote familie van soortgelijke enzymen; onderdeel van een signaaltransductieketen De aminozuren serine, tyrosine en threonine hebben een vrije hydroxy-groep die gefosforyleerd kan worden door een kinase (ook genoemd proteïnekinase); daarbij wordt …
Wat verstaan we onder signaaltransductie?
Onder signaaltransductie verstaan we het proces waarbij cellen signalen uit de omgeving herkennen, de manier waarop ze die signalen doorgeven binnen de cel en uiteindelijk een gedragsverandering binnen die cel bewerkstelligen.
Waarom vormen receptor tyrosine kinases RTKS dimeren?
Dimerisatie leidt tot activering van de intracellulaire kinasedomeinen van het eiwit (in het cytoplasma). Er treedt fosforylering op tussen de intracellulaire domeinen, waarbij het tyrosineresidu fungeert als ontvanger van de fosfaatgroepen.
Hoe noemt men een eiwit dat verschillende eiwitten kan binden als het bindt aan een geactiveerde membraan receptor?
Ligand-binding op deze receptoren leidt tot activatie van G-eiwitten, welke op hun beurt (1) enzymes aan- of afschakelen die specifieke signalen sturen, en/of (2) ion-kanalen aan- of afschakelen, wat leidt tot een wijziging van de membraanpotentiaal. De liganden voor deze receptoren zijn meestal klein.
Hoe gaan cellen dood?
Een cel kan op twee manieren doodgaan. Apoptose, zoals hier besproken, of necrose; dit is het proces waarbij een cel op een abrupte manier doodgaat door ziekte, verwonding of vermindering van bloedtoevoer. Hierbij wordt de inhoud van de cel, het cytoplasma, in het omringende weefsel vrijgelaten.
Wat is een Boodschappermolecuul?
Om te kunnen communiceren maken cellen gebruik van boodschappermoleculen en receptoren die deze kunnen waarnemen. Drie van de boodschappermoleculen zijn neurotransmitters in de hersenen, hormonen in het bloed en cytokinen geproduceerd door het afweersysteem.