Inhoudsopgave
Wat doet een hoofdschakelaar?
Met een hoofdschakelaar in de meterkast is het mogelijk om alle elektrische apparaten in huis in een keer uit te schakelen. Het voornaamste doel van dit onderdeel is het reguleren van het stroomnetwerk binnen uw woning. Hiermee staat de hoofdschakelaar boven de schakelaar van de verschillende groepen in huis.
Wat zie ik in de meterkast?
Een meterruimte heeft vaste afmetingen en vaste posities van inkomende kabels en leidingen van nutsbedrijven. In de meterruimte komen dus alle nutsleidingen binnen (zie onderstaande lijst) In de meterruimte hangen per nutsbedrijf de verbruiksmeters, vandaar de naam of term meterruimte of meterkast.
Hoeveel Ampere moet de hoofdschakelaar zijn?
De hoofdzekering is het domein van de energieleveranciers en dient als laatste beveiliging. De meeste huisinstallaties hebben een 1×25 Ampère hoofdzekering of, in geval van een 3-fase installatie, 3×25 Ampère.
Welke hoofdschakelaar nodig?
In de groepenkast moet een hoofdschakelaar aanwezig zijn, dit is namelijk een verplicht onderdeel van een groepenkast. De schakelaar bevindt zich over het algemeen na de meter van de stroomleverancier. Er bestaan verschillende soorten hoofdschakelaars. Zo bestaan er zowel 2 polige als 4 polige hoofdschakelaars.
Wat doet Aardlekautomaat?
Een aardlekautomaat, ook wel bekend als alamat, is een elektrisch beveiligingssysteem waarmee een elektrische installatie wordt beveiligd tegen kortsluiting, hoge lekstroom en overbelasting van het elektriciteitsnet. Een aardlekautomaat wordt ook wel afgekort met ‘alamat’.
Is hoofdschakelaar hetzelfde als aardlekschakelaar?
Aardlekschakelaar als hoofdschakelaar Als hoofdschakelaar werd vaak een of meer aardlekschakelaars gebruikt. Sinds 2005 mag dit dus niet meer en moet je altijd een hoofdschakelaar in je groepenkast plaatsen.
Waar op letten meterkast?
Een eis waar de meterkast aan moet voldoen, is de eerder omschreven maximale afstand tot de voordeur (drie meter). Daarnaast zijn de minimale afmetingen van 240 x 75 x 31 cm (H x B x D) een eis. Er zijn echter ook eisen met betrekking tot de wanden van de meterruimte.
Hoeveel Hoofdschakelaars?
Bij huisinstallaties mogen maximaal vier groepen achter één aardlekschakelaar zijn aangesloten. Een hoofdschakelaar is verplicht in woningen waarvan de bouwvergunning na 1 september 2005 is afgegeven en bij installaties die na deze datum significant zijn gewijzigd.
Wat voor meterkast heb ik nodig?
Sinds september 2005 is het voor een huisinstallatie verplicht om een hoofdschakelaar in de groepenkast te hebben zitten. De groepenkast moet voorzien zijn van minimaal 2 aardlekschakelaars van 30mA (milli-ampere), hierbij mogen er maximaal 4 eindgroepen per aardlekschakelaar worden aangesloten.
Welke hoofdschakelaar voor 3x25A?
De hoofdzekering De laatste tijd worden woningen steeds vaker van een 3-fase aansluiting van 3x25A of 3x40A voorzien. De standaard groepenkasten zijn voorzien van hoofdschakelaar van 40A en kunnen zowel op een 25A, 32A als 40A aansluiting worden aangesloten.