Inhoudsopgave
Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid.
Volgens hen ligt de oorsprong van het woord carnaval in het Italiaanse carne levare, wat ‘opheffen/wegnemen van het vlees’ betekent. Bij de opkomst van het katholieke geloof verbood de kerk dergelijke heidense feesten. Toch gingen mensen door met feestvieren. Dit deden zij verkleed om niet herkend te worden.
Prins Carnaval (of vaak de Prins) is een gekozen ceremoniemeester, die voorafgaand aan en tijdens carnaval een belangrijke rol speelt binnen de plaats of carnavalsvereniging waar hij prins van is.
Waar wordt carnaval gevierd in Nederland?
In Nederland wordt carnaval gevierd in de volgende gebieden:
- Noord-Brabant.
- Limburg (Maastricht heeft andere tradities als rest van Limburg)
- Zeeuws-Vlaanderen.
- regio Arnhem/Nijmegen.
- Achterhoek.
- Twente.
- delen van West-Friesland.
- Katholieke enclaves van Zuid-Beveland en.
Waar komt de optocht vandaan?
De oudste stoet is de Halfvastenstoet van Maaseik. Ook op andere plaatsen in België worden optochten gehouden tijdens Halfvasten, zoals de Blanc Moussins in Stavelot.
Kleuren, die onlosmakelijk zijn verbonden met de Dolle Dagen van carnaval, zijn rood, geel en groen. De herkomst van deze kleurencombinatie gaat vele eeuwen terug. De narren in Kleef gingen bijvoorbeeld gehuld in geel en rood, die in Frankrijk in groen en rood.
Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door Katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van oosten.
Officieel duurt carnaval in Nederland van zondag tot en met dinsdag. In de huidige praktijk vinden er tussen 11 november en het eigenlijke feest al tal van aan carnaval verbonden festiviteiten plaats, vooral in de laatste weken voor het carnaval zelf.
Wanneer valt de eerste carnavalsdag op zondag?
De eerste carnavalsdag valt dan zeven weken voor Eerste Paasdag. Carnaval begint officieel op zondag. Pasen kan op zijn vroegst op 22 maart vallen en op zijn laatst op 25 april. Als gevolg daarvan is de vroegst mogelijke datum voor carnaval 1 februari, en de laatst mogelijke datum 9 maart.