Inhoudsopgave
Wat betekent XY?
Het X-chromosoom is een van de twee geslachtschromosomen in de mens. Ieder mens heeft 22 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen die zijn of haar geslacht bepalen. Wanneer iemand één X-chromosoom en één Y-chromosoom heeft (dit wordt vaak weergegeven met 46,XY), is hij van het mannelijk geslacht.
Hoe bepalen chromosomen het geslacht?
De zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom. Dat chromosoom bepaalt het geslacht van het kind. De vrouw kan in de eicel alleen een X-chromosoom kwijt, omdat vrouwen alleen maar X-chromosomen hebben. Afhankelijk van welke zaadcel de eicel bevrucht, wordt het dus een jongen (XY) of een meisje (XX).”
Wat is Geslachtsdifferentiatie?
Verschil in geslachtsontwikkeling; ontwikkeling in vrouwelijke of mannelijke richting.
Wat zit er op de Y chromosoom?
Een van de genen op het Y-chromosoom is het SRY-gen. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat een ongeboren kind zich ontwikkelt tot een jongetje. Als er foutjes in het SRY-gen zitten, kan een embryo zich in de vrouwelijke richting ontwikkelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het syndroom van Swyer.
Wat is Lyonisatie?
Lyonisatie gebeurt bij ongeboren meisjes al vroeg in de zwangerschap. Bij lyonisatie wordt in elke lichaamscel één van de twee X-chromosomen uitgeschakeld, waarna er in elke lichaamscel één X-chromosoom aanstaat en dus ook één uit.
Hoe gaat het proces van geslachtsbepaling?
Bij de bevruchting is het maar net door welke zaadcel de eicel bevrucht wordt, of het een jongen of meisje wordt. Wordt de eicel bevrucht door een zaadcel met een Y chromosoom, dan wordt het een jongetje, wordt de eicel bevrucht door een X chromosoom, dan wordt het een meisje.
Welk chromosoom heeft een vrouw?
Normaal gesproken bepalen we het geslacht van een kind aan de hand van de geslachthormonen. Een meisje heeft 46 XX chromosomen en een jongen 46 XY chromosomen. Maar er zijn ook meisjes die 46 XY chromosomen hebben en jongens die 46 XX chromosomen hebben.