Welke van de volgende punten zijn functies van de wervelkolom?

Welke van de volgende punten zijn functies van de wervelkolom?

De 3 functies van de wervelkolom zijn: bescherming, bewegelijkheid en stabiliteit. De wervelkolom is een stapel van vierentwintig individuele wervels. Zij worden onderling gescheiden door tussenwervelschijven. Tussenwervelschijven zijn gemaakt van een sterk soort band waarin zich een gelachtige substantie bevindt.

Welke functie heeft de wervelkolom?

De wervelkolom steunt op het bekken en is van binnen hol. Door de wervelkolom loopt het ruggenmerg en een belangrijke bundel van zenuwen. De functie van de wervelkolom is stabiliteit geven aan het lichaam en tegelijkertijd bewegingen als buigen en draaien mogelijk maken. De wervelkolom heeft een S-vormige kromming.

Hoeveel ruggewervels?

De wervelkolom is opgebouwd uit afzonderlijke wervels. Zo zijn er van boven naar onder zeven halswervels, twaalf thoracale wervels en vijf lendenwervels. Onder de onderste lendenwervel bevindt zich het heiligbeen, waarvan het staartbeen het laagste gedeelte is.

Wat is de functie van uitsteeksels aan je wervels?

Wervels hebben gewoonlijk twee laterale uitsteeksels, een aan elke kant van de wervelboog. Deze uitsteeksels worden dwarsuitsteeksels of transversale uitsteeksels genoemd en zijn aanhechtingspunten voor spieren en banden , die bijdragen aan de beweeglijkheid van de wervelkolom.

Hoe kan de wervelkolom bewegen?

De wervelkolom bestaat uit opeengestapelde wervels, verbonden door gewrichten. Hierdoor kunnen de wervels ten opzichte van elkaar bewegen. Die gewrichtjes zorgen ervoor dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Wat is Discogeen?

Discogene lage rugpijn is een vorm van rugpijn waarbij de pijn vanuit de tussenwervelschijf komt. De rugpijn kan uitstralen naar de benen. De pijn wordt veroorzaakt door discus hernia (uitpuiling van tussenwervelschijf) of door ouderdom en slijtage.

Hoeveel vertebrae?

De menselijke wervelkolom is opgebouwd uit 26 beenderen. Het heiligbeen (os sacrum), het staartbeen os coccygis en 24 wervels vertebrae. De wervels bestaan uit 7 halswervels (vertebrae cervicales), 12 borstwervels (vertebrae thoracicae) en 5 lendenwervels (vertebrae lumbales).

Hoeveel Borstwervels heb je?

De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en (meestal) 5 lendenwervels.

Waar zit het heiligbeen in het menselijk lichaam?

Het heiligbeen of os sacrum is het grootste bot van de wervelkolom. Het is driehoekig van vorm, en bestaat uit vijf samengegroeide wervels, S1-5. Het ligt tussen de lendenwervels en het staartbeen. Door vier paar openingen komen zenuwen naar buiten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven