Wat is de boekwaarde van een duurzaam productiemiddel?

Wat is de boekwaarde van een duurzaam productiemiddel?

De boekwaarde van een duurzaam productiemiddel berekenen we door de aanschafprijs te verminderen met de al afgeschreven bedragen. Tot de overige kosten van duurzame productiemiddelen rekenen we de interestkosten en de complementaire kosten.

Hoe bereken ik de afschrijving van mijn auto?

De afschrijving wordt berekend door de verwachte restwaarde van de auto af te trekken van de aanschafwaarde. Dit bedrag deel je door het aantal jaar dat je de auto verwacht te gebruiken.

Wat wordt verstaan onder afschrijving van duurzame productiemiddelen?

Afschrijven is Het in de boekhouding tot uitdrukking brengen van de waardevermindering van duurzame productiemiddelen. De hoeveelheid van de afschrijving ligt aan: de waarde van het duurzame productiemiddel, de levensduur, de restwaarde en het gebruik.

Hoe bereken je de Machinekosten?

Maar hoe kom je nu aan de totale machinekosten (ook per jaar)? Die bereken je door de componenten voor de machinekosten uit de kostprijs te vermenigvuldigen met de normale productie. Kijk maar: 11.952 maal (12 + 48) = 717.120, waarna 717.120 / 3.984 = € 180.

Wat is een duurzaam productie middel?

Duurzame productiemiddelen is een andere benaming voor vaste activa. Bij de aanschaf van duurzame productiemiddelen (vaste activa) is er vaak sprake van bijkomende kosten . Denk hierbij aan overdrachtskosten bij een gebouw, installatiekosten bij een machine en afleveringskosten bij een auto.

Wat is afschrijven op duurzame activa?

Afschrijven is de waardevermindering van duurzame productiemiddelen door de tijd heen. Duurzame productiemiddelen zijn activa die langer dan één productieproces mee gaan. Afschrijvingen worden gerekend als kosten en verminderen dus het eigen vermogen.

Hoe bepaal je de restwaarde van een auto?

De berekening is eenvoudig, trek de restwaarde af van de aanschafwaarde, € 30.000,- min € 10.000,- is € 20.000,-. Deel dit getal door het aantal jaren, € 20.000,- delen door 5 jaren is € 4.000,- per jaar. In dit voorbeeld is de bezitter van het voertuig dus € 4.000,- per jaar kwijt aan waardevermindering.

Wat is het afschrijvingspercentage?

Het afschrijvingspercentage is het percentage dat per jaar wordt afgeschreven van de activa. Het afschrijvingspercentage wordt berekend door de afschrijving per periode te delen door de totale investering.

Hoe bereken je restwaarde pand?

De aanschafwaarde van (het ondernemingsgedeelte van) het pand (= A) vermindert u met (een evenredig deel van) de waarde van de grond, die bij het pand hoort (= G). Verder houdt u rekening met de restwaarde van het pand (= R) en de gebruiksduur (stel: 50 jaar). De hoogte van de afschrijving per jaar is A – R – G x 2%.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven