Welke vormen van ondernemerschap zijn er?
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid
- Eenmanszaak. De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak.
- Vennootschap onder firma (vof)
- Commanditaire vennootschap (cv)
- Maatschap.
- Besloten vennootschap (bv)
- Naamloze vennootschap (nv)
- Vereniging.
- Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij.
Wat is een ondernemingsvorm?
Ondernemingsvormen, ook wel rechtsvormen genoemd, zijn de verschillende bedrijfsvormen. De ondernemingsvormen hebben invloed op de aansprakelijkheid, administratie en enkele fiscale zaken van een onderneming. Populair zijn de eenmanszaak, vennootschap onder firma en besloten vennootschap.
Welke ondernemingsvormen zijn prive aansprakelijk?
Bij een eenmanszaak bent u 100% aansprakelijk met uw privévermogen. Als uw bedrijf failliet gaat, dan gaat u ook failliet. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook uw partner financieel aansprakelijk voor de schulden.
Welke verschillende rechtsvormen zijn er?
Wanneer je aan de slag gaat als zelfstandig ondernemer, moet je bij de Kamer van Koophandel kiezen welke rechtsvorm je aanneemt. In totaal zijn er negen verschillende rechtsvormen, maar niet iedere rechtsvorm is geschikt voor zzp’ers.
Waarom zijn er verschillende ondernemingsvormen?
Bij het kiezen voor een bepaalde rechtsvorm, zoals eenmanszaak, vennootschap onder firma, BV of NV maakt de ondernemer afwegingen tussen de voor- en nadelen van de diverse ondernemingsvormen. Ook de risico’s die daarmee samenhangen op het gebied van aansprakelijkheid spelen natuurlijk een rol.
Welke vennootschappen worden bv?
De besloten vennootschap (bv) Een bv kan worden opgericht door een of meer personen. De bv heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en is dus als rechtspersoon een andere persoon dan de aandeelhouders of de enige aandeelhouder. Ze heeft ook een eigen vermogen.