Inhoudsopgave
Wat is de juiste volgorde van de planeten?
De planeten Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto.
Waaruit bestaan planeten?
Het dichtst bij de zon ontstonden de planeten die vooral uit steen bestaan, zoals Mercurius, Venus, de Aarde en Mars. De planeten die daarna komen, Jupiter, Uranus, en Neptunus bestaan uit gas. Het zijn grote gasbollen. De buitenste planeet heet Pluto en die bestaat uit een mengsel van steen en ijs.
Wat zijn de namen van de planeten?
De acht planeten die we in ons zonnestelsel kennen, zijn Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.
Wat is de grootste planeet in ons zonnestelsel?
Jupiter is de allergrootste planeet in ons zonnestelsel. Hij is vanaf de zon gezien de vijfde planeet. Jupiter is zo groot dat onze aarde er wel 1300 keer in past. Omdat Jupiter zo gigantisch groot is, kun je hem soms met het blote oog vanaf de aarde zien.
Hoeveel planeten zijn er kleiner dan Aarde?
Naast de acht planeten vliegen er nog heel wat kleinere hemellichamen met uiteenlopende samenstelling rond de zon: de planetoïden. De vier grootste planeten in ons zonnestelsel – Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus – zijn ‘gasreuzen’ omdat ze voornamelijk uit dikke lagen gas bestaan.
Wat zijn de kenmerken van de planeten?
Een planeet is een hemellichaam dat om een ster beweegt. Planeten hebben genoeg massa om een ronde vorm te benaderen, maar te weinig massa om in hun binnenste tot kernfusie te leiden, zodat ze zelf geen licht geven. In het zonnestelsel bewegen acht planeten om de Zon.
Waar is de planeet Pluto?
Pluto is een dwergplaneet in de Kuipergordel, de voorlaatste zone van het zonnestelsel. De dwergplaneet is vernoemd naar de Romeinse god van de onderwereld, Pluto. Pluto werd in 1930 ontdekt door de Amerikaan Clyde Tombaugh en werd tot 2006 geclassificeerd als de negende planeet.
Wat zijn de aardse planeten?
In het zonnestelsel gaat het om Mercurius, Venus, Aarde en Mars; ook de dwergplaneten Pluto, Ceres en Eris, de Maan en de andere manen worden hier soms onder gerekend. De term terrestrische planeet komt van het Latijnse woord voor aarde: ’terra’.
Hoe heten de negen planeten?
Vroeger kenden we negen planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Door de beslissing van 24 augustus 2006 van de Internationale Astronomische Unie is Pluto gedegradeerd tot een dwergplaneet en draaien er “officieel” nog maar acht planeten rond de zon.
Welke zijn de gasplaneten?
In het zonnestelsel bevinden zich twee gasreuzen, de planeten Jupiter en Saturnus. Zoals de terrestrische planeten Aardse planeten genoemd worden, worden gasreuzen ook wel Joviaanse planeten genoemd.
Wat is de grootste Planet?
Jupiter is vanaf de zon berekend de vijfde en tevens grootste planeet van het zonnestelsel. Net als Saturnus is Jupiter een gasreus, hij beschikt dus niet over een vast oppervlak. Zoals de aardse planeten terrestrische planeten genoemd worden, worden gasreuzen ook wel Joviaanse planeten genoemd.
Welke planeet is groter dan de aarde?
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel, ruim 1.300 keer zo groot als de aarde. Ze is zwaarder dan alle andere planeten samen. Het is er niet meteen aangenaam wonen want het stormt er altijd. Saturnus is vooral bekend om zijn ring.