Wat wordt bedoeld met feedback geven?

Wat wordt bedoeld met feedback geven?

Feedback is terugkoppeling aan iemand over het effect van zijn of haar gedrag of prestaties. Feedback kun je positief of opbouwend formuleren. Positieve feedback helpt om bestaand gedrag te bekrachtigen of te bestendigen, opbouwende feedback helpt om gedrag te veranderen.

Wat is feedback geven en ontvangen?

Feedback gaat over informatie uitwisselen over wat iemand heeft gedaan en hoe iemand dat heeft gedaan. Bij feedback aan de ander geven zeg je wat je van het gedrag of de houding van je gesprekspartner vindt. Bij feedback van de ander ontvangen reageer je op wat je gesprekspartner over jouw gedrag of houding zegt.

Hoe noem je negatieve feedback?

Je noemt negatieve feedback letterlijk “hulp”. En die krijg je door de ander erom te vragen. Niet: “Mag ik je hulp, geef me kritiek”. Dat voelt nog steeds negatief.

Wat is het verschil tussen kritiek en feedback?

Feedback is dus een terugkoppeling die we geven of ontvangen op iemands gedrag of houding. Het verschil met kritiek is dat feedback uitsluitend over veranderbaar gedrag gaat, waar kritiek ook over andere zaken kan gaan. “Wat heb je een gekke stem” is kritiek en geen feedback.

Wat kan feedback veroorzaken bij de gever en de ontvanger?

Het gaat om waarnemen van gedrag van de ander, en weergeven van wat het je doet. · Concreet: Feedback moet zo concreet mogelijk zijn. · Wacht niet te lang: De ander moet datgene wat je waargenomen hebt, en de situatie daaromheen, nog kunnen herkennen om er iets mee te kunnen doen.

Wat ervaar je bij feedback geven en ontvangen?

Op zich logisch; je wilt een positieve relatie. Maar besef je goed wat het doel is van feedback geven: je helpt iemand – en daarmee de organisatie – om beter te worden. Goede feedback geeft iemand inzicht in zijn of haar eigen gedrag, wat zorgt voor groei en ontwikkeling. Door eerlijk te zijn, help je de ander vooruit.

Wat is de juiste wijze om feedback te geven en te krijgen?

Om feedback goed te geven, zetten we de belangrijkste feedbackregels voor je op een rij:

  • geef constructieve feedback.
  • geef feedback vanuit jezelf.
  • geef specifieke feedback en geef concrete voorbeelden.
  • verplaats je in de ander.
  • sta open voor de reactie van de ander.
  • geef feedback op prestatie en niet op persoonlijkheid.

Waarom mag je om toelichting vragen als je negatieve feedback krijgt?

Vraag om toelichting Is je niet helemaal duidelijk wat de ander bedoelt, vraag dan om een toelichting. Probeer de feedback te begrijpen. Vraag door naar wat de ander precies bedoelt. Check of je de boodschap goed hebt begrepen door te luisteren, samen te vatten en door te vragen (LSD).

Wat doet negatieve feedback met je?

Een negatief commentaar op je gedrag beklijft dus ook slechter. Ander onderzoek, van Naomi Eisenberger aan UCLA, laat zien dat negatieve feedback hetzelfde doet met je hersenen als fysieke pijn. Het levert stress op. Wanneer het bedreigende gevoel eenmaal is aangewakkerd, is het niet zo snel meer tot rust te brengen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven