Waarom vraag stellen?
Een waarom vraag is een vraag waarmee iemand op zoek gaat naar de reden van iets (de motivatie van iemands handelen of denken) of naar de verklaring waarom iets het geval is. Een voorbeeld van de eerste soort waarom vragen: Waarom ga jij niet naar school?
Wat is een gesloten vraag?
Open vragen beginnen met: wie, wat, wanneer, waar, en ook hoe, hoe vaak, etc. Open vragen nodigen uit om je verhaal te vertellen en leveren veel informatie op. Gesloten vragen zijn ‘ja’-/ ‘nee’-vragen of meerkeuze vragen. ‘ Deze vragen nodigen uit tot een kort antwoord.
Hoe concrete vragen stellen?
Uitgangspunten
- Stel open vragen.
- ‘Wat’, ‘hoe’ en ‘welke’ zijn beter dan ‘waarom’ vragen.
- Probeer antwoorden zoveel mogelijk te concretiseren: vraag naar verduidelijking of concreet gedrag.
- Gebruik bevestigingen, herhalingen of samenvattingen om een student op zijn/haar gemak te stellen en door te laten praten.
Waarom vragen coaching?
Een ander gaat op zoek naar het ‘goede’ antwoord waarvan hij denkt dat jij het graag wil horen en zal dat antwoord geven. Het doel van het coachen is het eigen gedachtenproces van de ander op gang brengen. De ‘waarom -vraag’ staat dit doel in de weg doordat je het automatische verdedigingsmechanisme in werking stelt.
Waarom is de eerste vraag zo belangrijk?
Stel eerst voorvragen. Als je twijfelt of datgene wat je stelt wel klopt (probleem 1) dan kun je natuurlijk altijd eerst hier naar vragen. Voorbeeld. Vraag als tandartsassistente niet meteen naar waarom een patiënt niet eerder is gekomen maar stel eerst de vraag of het klopt dat de patiënt niet eerder is geweest.
Wat maakt een goede vragenlijst?
Enquête opstellen – 14 tips voor goede enquêtevragen
- Baseer je enquête op theorie.
- Wees zuinig met open enquêtevragen.
- Gebruik niet te veel vaktermen en moeilijke woorden.
- Vermijd onduidelijke enquêtevragen.
- Vermijd sturende enquêtevragen.
- Vermijd sturende antwoordmogelijkheden.
- Maak gebruik van antwoordschalen.