Welke besluiten kan de EU nemen?

Welke besluiten kan de EU nemen?

Zij kunnen worden onderverdeeld in:

  • direct op de Verdragen gebaseerde uitvoeringsbepalingen;
  • besluiten van de Europese Raad;
  • besluiten op het terrein van het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid.
  • overige besluiten.

Wie doet wat Europese instellingen?

De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit. Dit houdt in dat de Raad zijn goedkeuring moet geven aan elk wetsvoorstel van de Europese Commissie en aan elke voorgestelde EU-begroting. Nationale regeringen kunnen dus via de Raad invloed uitoefenen in de EU.

Welke organen heeft de EU?

De EU bestaat uit de volgende instellingen:

  • de Europese Commissie;
  • de Raad van de EU;
  • het Europees Parlement;
  • de Europese Raad;
  • het Hof van Justitie van de Europese Unie;
  • de Europese Rekenkamer;
  • de Europese Centrale Bank.

Hoe moet de macht binnen de EU verdeeld zijn?

In de Raad wordt het beleid van de verschillende lidstaten op elkaar afgestemd, bijvoorbeeld als het gaat om zaken waar de lidstaten nog grotendeels zelf over beslissen of zaken waarin de lidstaten een zekere vrijheid hebben in de uitvoering van Europese wetten.

Wie neemt de besluiten in de EU?

Gewone wetgevingsprocedure Kern van de procedure is dat zowel de Raad van Ministers als het Europees Parlement een beslissende stem hebben in het wetgevingsproces, én dat allebei de instellingen de mogelijkheid hebben om een voorstel aan te passen.

Is een richtlijn een wet?

Een Europese richtlijn is een wetgevend instrument van de Europese Unie. De richtlijn kent haar oorsprong in artikel 288 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Een richtlijn is een juridisch instrument van de Europese Unie om nationale wetgeving binnen de Unie op elkaar af te stemmen.

Wie keurt Europese wetten goed?

Het overgrote deel van de EU-wetgeving wordt door het Europees Parlement en de Raad samen goedgekeurd. In specifieke gevallen mag een EU-instelling alleen een wetsvoorstel goedkeuren. De nationale parlementen van de EU-landen worden geraadpleegd over de wetsvoorstellen van de Commissie.

Wie is de uitvoerende macht EU?

De wetgevende macht in de Europese Unie is gedeeld tussen de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. De uitvoerende macht is in handen van de Europese Commissie, de rechterlijke macht in handen van het Europees Hof van Justitie.

Hebben de instellingen van de EU rechtspersoonlijkheid?

Dat de Unie geen rechtspersoonlijkheid heeft, leidt in hoofdzaak tot de volgende consequenties: – Met de in het VEU gebruikte term “Unie” wordt het geheel van de lidstaten bedoeld. Zij vormen het enige referentiepunt voor de volkenrechtelijke rechten en plichten.

Hoe zit het bestuur van de EU in elkaar?

De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Zo drukt de EU een stevig stempel op het beleid over landbouw, visserij, consumentenrechten, milieu, immigratie en terrorismebestrijding. Ook werken de lidstaten nauw samen op de gebieden van defensie, buitenlands beleid, handel, interne markt en economie.

Wie heeft de macht in Europa?

Maar het Parlement en de Raad kunnen de Europese Commissie wel verzoeken om een bepaalde wet te maken. Als de Europese Commissie eenmaal een wetsvoorstel heeft uitgewerkt moeten normaal gezien (bij de gewone wetgevingsprocedure) zowel de Raad als het Parlement hun goedkeuring geven.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven