Wat is ethisch verantwoord?

Wat is ethisch verantwoord?

Ethisch is het gebied van de praktische filosofie die handelt over wat goed en kwaad is. Het betekent of iets moreel verantwoord is. Ouders geven aan kinderen hun waarden en normen mee waarvan zij denken dat die goed voor hun zijn. Het is zo dat de ouders hun kind meegeven op welke manier zij in het leven staan.

Hoe is ethiek ontstaan?

Kort overzicht. Centraal in de ethiek staat het goede leven. Het goede leven gaat over het persoonlijke geluk, maar evenzeer over hoe je goed handelt. Omdat de oorsprong van de ethiek in deze zoektocht naar het goede leven ligt, spraken de Grieken graag over zielsgeluk, εὐδαιμονία (eu-, goed, –daimon, ziel).

Wat betekent ethische normen?

Ethisch is het gebied van de praktische filosofie die handelt over wat goed en kwaad is. Het betekent of iets moreel verantwoord is. Ouders geven aan kinderen hun waarden en normen mee waarvan zij denken dat die goed voor hun zijn.

Wat is ethisch redeneren?

Door de antwoorden op een voorgesteld dilemma te analyseren worden de ethische redeneerwijzen blootgelegd. Men wordt dan bewust vanuit welk ethische structuur men het Goede definieert, en vanuit welke ethische denkwijzen men handelt. De eigen ethische redeneerwijze te analyseren.

Wat is evolutionaire ethiek?

Dit beschrijft hoe velen in de negentiende eeuw zich evolutie door natuurlijke selectie voorstelden. Zelfs vandaag beklijft de idee van een zinloze, gewelddadige natuur. Sommigen gaan als reactie hun ethiek aan de vermeende natuurlijke stand van zaken aanpassen. …

Ethiek (ethisch verantwoord) De ethiek bevat alles wat met normen en waarde n te maken heeft, met de nadruk op morele waarden. Niet doden, niet stelen of een ander pijn doen: dat is ethisch verantwoord. Ethiek is de filosofie over alles wat we moreel verantwoord vinden.

Wat is een ethisch dilemma?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een ethisch dilemma. Hierbij moet je een verantwoorde keuze maken, maar dit blijkt niet altijd even gemakkelijk. Voorbeeld ethisch dilemma. Iemand doden is niet ethisch verantwoord, maar dat is iemand pijn doen ook niet.

Wat is een ethisch dilemma op de werkvloer?

Een voorbeeld van een ethisch dilemmaop de werkvloer Je bent psycholoog en een patiënt vertelt jou dat hij een aanslag gaat plegen. Aan de ene kant mag je dit niet naar buiten brengen: je hebt een beroepsgeheim. Aan de andere kant wil je een grote groep mensen beschermen.

Is er sprake van ethiek?

Een dilemma biedt de mogelijkheid om stil te staan, pas op de plaats te maken en je af te vragen: doen we wel de juiste dingen en doen we de juiste dingen op de goede wijze? Vaak zijn botsende normen en waarden in het geding. Zorg is onlosmakelijk verbonden met ethiek. Ethiek is het expliciteren van normen en waarden die inherent zijn aan zorg.

Wat is ethiek verbonden met zorg?

Zorg is onlosmakelijk verbonden met ethiek. Ethiek is het expliciteren van normen en waarden die inherent zijn aan zorg. Bij de dilemmamethode gaat het om het benoemen van normen en waarden. Waarden en normen vormen een geheel, als het ware twee kanten van dezelfde medaille. De vertaling van een waarde in een norm, maakt de waarde concreet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven