Wat is het verschil tussen elastische en plastische vervorming?

Wat is het verschil tussen elastische en plastische vervorming?

Plastische vervorming van materiaal wordt veroorzaakt doordat er een kracht op wordt uitgeoefend (bijvoorbeeld druk- of trekkracht). In tegenstelling tot bij elastische vervorming wordt de vervorming echter niet ongedaan gemaakt wanneer de kracht weer wordt weggenomen.

Hoe wordt de E modulus elasticiteitsmodulus van een materiaal bepaald?

De elasticiteitsmodulus is te berekenen met de formule E = Σ/ε. * E = de elasticiteitsmodulus; * Σ = de mechanische spanning in bijvoorbeeld N/mm2; * ε = de specifieke vervorming.

Hoe werkt de elasticiteitsmodulus?

De elasticiteitsmodulus van een materiaal is het getal dat de verhouding weergeeft tussen de grootte van de spanning, veroorzaakt door de externe belasting die op het materiaal werkt, én de door deze spanning veroorzaakte elastische vervorming.

Wat houd elastische vervorming in?

Een elastische deformatie of elastische vervorming is een verandering van vorm die omkeerbaar (reversibel) is. Alle vervormingen zijn het gevolg van krachten. Een elastische vervorming zal wanneer die krachten wegvallen weer ongedaan gemaakt worden.

Wat is plastische vormgeving?

met de eigenschap om aan iets een gedaante of vorm te kunnen geven. Plastische kunsten zijn bijvoorbeeld boetseren en beeldhouwen.

Hoe wordt het Spanningsrekdiagram ook wel genoemd?

Het spanning-rekdiagram (ook wel trek-rekkromme, trekcurve of trekkromme) is een diagram, waarin de spanning σ als gevolg van een trekkracht op een materiaal wordt uitgezet tegen de relatieve rek ε (verlenging als percentage van de oorspronkelijke lengte). Een dergelijke curve kan worden opgenomen met een trekbank.

Hoe bereken je de Elasticiteitsgrens?

De nauwkeurige rekgrens is in de praktijk niet of moeilijk te bepalen. De 0,2% rekgrens wordt bepaald door 0,2% blijvende rek op de horizontale ε as uit te zetten en een lijn evenwijdig aan modulus te trekken naar de curve, op het snijpunt met de curve lezen we dan de 0,2- rekgrens af.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven