Inhoudsopgave
Wat was er zo speciaal aan de lancering van de Voyagers?
Voyager 1 schoot op 5 september 1977 zijn tweelingbroertje achterna. Het ruimtevaartuig vloog in 1979 en 1980 langs Jupiter en Saturnus, waarbij het spectaculaire beelden van uitbarstende vulkanen op de Jupiter-maan Io naar de aarde stuurde, om daarna het zonnestelsel te verlaten.
Wat nam de Voyager mee?
Dit zijn ook de laatste foto’s van de ruimtesonde voordat de camera definitief werd uitgeschakeld. Op 17 februari 1998 bereikte Voyager 1 een afstand van 69 AE van de Zon. Daarmee nam hij de plaats van Pioneer 10 over als verst van de Aarde verwijderde door de mens gemaakte object.
Welke ruimtesondes s gingen als eerste naar de buitenrand van ons zonnestelsel?
Voyager 1 ontdekte de eerste buitenaardse actieve vulkanen (op Io, de maan van Jupiter) en de eerste buitenaardse bliksemschichten (op Jupiter). Voyager 2 bracht ondertussen als eerste ruimtesonde ooit de ringen van Jupiter, Neptunus en Uranus in beeld.
Waar bevindt zich Voyager 1?
Voyager 1 werd eind jaren 70 gelanceerd bevindt zich momenteel op zo’n 22,7 miljard kilometer van de aarde. Dat is ongeveer 152 keer de afstand van onze planeet naar de zon. Het ruimtetuig heeft zowat negen jaar geleden de grens van ons zonnestelsel bereikt en vliegt nu door de interstellaire ruimte.
Welke ruimtesonde heeft als eerste de interstellaire ruimte bereikt?
Het staat vast dat de ruimtesonde Voyager 1 de ruimte buiten ons zonnestelsel heeft bereikt. Het is het eerste ruimteschip dat tot in de interstellaire ruimte is gekomen. Dat meldt de NASA.
Waar bevindt zich de Voyager 1?
Hoe ver is Voyager 1?
De Voyager-1 werd gelanceerd in september 1977 en is nu bijna 40 jaar onderweg. De ruimtesonde heeft bijna 20,8 miljard km afgelegd. Dat is bijna 20 lichturen ver. Ter vergelijking: de zon staat op 8 lichtminuten afstand.
Hoe ver is de Voyager 1?
Wat is de snelheid van een satelliet?
Normaal gesproken is voor een cirkelvormige baan op een hoogte van 300 km boven het aardoppervlak een snelheid nodig van 7,8 km/s (28.000 km/h). Bij deze snelheid zal een satelliet een rondje om de aarde in 90 minuten afleggen.