Wat doe je als een client valt?
Stappenplan valincident
- Zorgverlener verleent direct hulp; bij (vermoeden op) letsel wordt de arts ingeschakeld.
- Samen met de cliënt (en/of familie) worden de vervolgacties afgesproken.
- Het valincident wordt genoteerd in het zorgleefplan evenals de vervolgacties die (multidisciplinair) worden afgesproken met de cliënt.
Hoe kun je vallen voorkomen?
Onderstaande tips zijn van VeiligheidNL.
- Train evenwicht en spierkracht.
- Laat de medicijnen controleren.
- Eet lekker en voedzaam.
- Controleer de ogen.
- Zorg voor goed passende schoenen.
- Maak de woonomgeving veilig.
- 1 Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat een cliënt eerder valt.
Wat is het risico van vallen?
Signalen die wijzen op valrisico’s Draagt je cliënt slechtzittende schoenen? Is je cliënt bang om te vallen? Liggen er in de woonruimte van de cliënt losse snoeren of kleedjes? Zijn er in de woonruimte wankele meubels en slechte verlichting?
Waarom valpreventie?
Valpreventie bij ouderen is een van de meest gelezen onderwerp op BeterOud. Een val veroorzaakt veel leed en leidt vaak tot een achteruitgang van de kwaliteit van leven van een oudere. Ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst zorg ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten mijden.
Wat doe je als een oudere valt?
Vraag naar de toedracht van de val, het aantal vallen in het afgelopen jaar, de angst om te vallen en de mobiliteit. Doe aanvullend onderzoek als de patiënt het afgelopen jaar vaker dan één keer is gevallen of als sprake is van valangst of mogelijke mobiliteitsproblemen. Onderzoek de mobiliteit van de patiënt.
Wat is een val analyse?
De Valanalyse bestaat uit screeningsvragen waarmee alle factoren die risico verhogend kunnen werken, zoals problemen met mobiliteit, angst om te vallen, visusproblemen, medicatiegebruik en duizeligheid, één-voor-één in kaart worden gebracht.
Wat zijn de grootste oorzaken van vallen bij thuiswonende ouderen?
Wat is het?
- huidwonden;
- verstuikingen;
- hoofdletsels;
- breuken, bijv. van de heup of de pols;
- een opname in het ziekenhuis of in een woonzorgcentrum;
- angst om te vallen, waardoor: je bepaalde activiteiten gaat vermijden; je minder sociaal contact hebt; je zelfvertrouwen afneemt; je levenskwaliteit daalt.
Welke oorzaken kunnen bijdragen aan een verhoogd valrisico?
Op zich kan iedere acute ziekte, zoals bijvoorbeeld een longontsteking of een blaasontsteking, leiden tot een verhoogd valrisico. Voor anemie is een associatie gevonden met een verhoogd valrisico zowel voor verpleeg- en verzorgingshuisbewoners als voor de ziekenhuissetting (Dharmarajan, 2004; Dharmarajan, 2006).
Welke oorzaken kunnen bijdragen aan een verhoogd valrisico en hoe kun je die oorzaken op het spoor komen?
U kunt hierbij denken aan: − verminderde mobiliteit/stabiliteit (problemen met lopen, minder balans en evenwicht); − zintuigelijke stoornissen (met name verminderd zicht en gehoor); − acute verwardheid; − bepaalde medicamenten (bijvoorbeeld voor psychische, neurologische of hart- en vaatziekten); − angst en onzekerheid …