Inhoudsopgave
Welke krachten werken op een vallende bal?
Van een vallende bal is bekend dat er een luchtweerstand Fw = 0,025 × v2op werkt. De zwaartekracht op de bal is 6,0 N. Van een moment tijdens de val zijn de krachten bepaald en op schaal in de tekening gezet.
Hoe komt het dat een stuiterbal stuitert?
Het stuiteren wordt veroorzaakt door de elastische eigenschap. Daardoor wordt de bal weggeduwd geduwd als hij de grond of een ander hard oppervlak heeft geraakt.
Hoe bereken je de Stuitfactor?
De stuitfactor hebben we toen berekend met h1/h0 -> 1,07/2,00=0,535. Vervolgens hebben we met IP-coach de snelheid voor en de snelheid na het stuiteren bepaald. Voor het stuiteren was de snelheid 4,02 m/s en na het stuiteren was de snelheid 3,51 m/s. De snelheidsfactor is dus 3,51/4,02=0,873.
Wat is de formule van zwaarte energie?
De zwaarte-energie wordt tijdens het vallen veranderd in bewegingsenergie (kinetische energie). Op het moment dat het pakket de grond raakt, is de hoogte 0 meter geworden, en volgens EZ = m * g * h is de zwaarte-energie dan 0 J. Tijdens het vallen blijft de totale hoeveelheid energie gelijk.
Welke krachten werken op de aarde?
De kracht waarmee een voorwerp op de grond drukt als gevolg van de zwaartekracht wordt gewicht genoemd), normaalkracht (de kracht loodrecht op een oppervlak), spankracht (de kracht in een kabel, touw of snoer) en wrijvingskracht (de kracht die de beweging tegenwerkt: o.a. rolweerstand of rolwrijving, luchtweerstand of …
Hoe wordt een stuiterbal gemaakt Klokhuis?
Dit zijn de grondstoffen: synthetisch rubber, dus eigenlijk nagemaakt rubber, hars en nog een aantal andere stoffen, olie en kleurstoffen. Om een stuiterbal te maken worden alle ingrediënten in deze bak koud met elkaar gemengd. Dat koude mengsel gaat deze machine in, wordt hier verwarmd en ook weer afgekoeld.
Wat zit er in een stuiterbal?
Een stuiterbal is een kleine massieve bal die gemaakt is van elastisch materiaal zoals rubber of silicoon. De bal stuitert na met kracht te zijn geworpen meerdere malen, waarbij hij soms onvoorspelbaar van richting verandert. Een stuiterbal kan na een keer stuiteren 80% van zijn kinetische energie behouden.
Wat is een Stuitfactor?
De snelheid waarmee de voorwerpen elkaar raken. Hoe meer energie erin zit, hoe harder er gestuiterd wordt. Factor contra: Wrijvingsweerstand. Dat kan de luchtweerstand zijn.