Wat draag je onder een koersbroek?
Voorstanders van het dragen van een onderbroek onder een fietsbroek noemen hygiëne als het belangrijkste voordeel. Draag je ondergoed – mits deze niet van katoen is – dan is dit een stuk frisser dan wanneer je geen ondergoed draagt. Vooral als je een fietsbroek met zeem draagt, kan het nogal onhygiënisch worden.
Hoe draag je een fietsbroek met zeem?
Een wielerbroek draag je zonder onderbroek eronder, anders gaat zijn werking verloren. Was je fietsbroek zo snel mogelijk na elk gebruik. Zweet is niet goed voor de zeem. Gebruik geen wasverzachter, want dat vermindert de vochtregulerende werking van sportkleding.
Waarom zeem?
De zeem in je fietsbroek is bedoeld om direct op de huid te zitten en schuren te voorkomen, en hij bestaat uit stoffen die vocht afvoeren en snel drogen. Als je ondergoed draagt, zijn er meer naden die schuren en stof die vocht vasthoudt, dus laat dat ondergoed maar uit.
Waarom fietsbroek met bretels?
Fietsbroeken met bretels worden ook wel ‘bibshorts’ genoemd. Een korte fietsbroek met bretels zakt minder gemakkelijk af en voorkomt dat de zeem gaat irriteren of verschuiven. De meeste fietsers kiezen een fietsbroek met bretels boven een fietsbroek zonder bretels.
Waarom zit er zeem in een fietsbroek?
Wat is zeem in fietsbroek?
Strakke fietsbroeken met zeem Een zeem voert transpiratievocht snel af en zorgt ervoor dat je zitvlak goed aansluit op het zadel van jouw fiets, zodat de frictie tussen jouw billen, dijbenen en kruis, jouw broek en het zadel tot een minimum wordt beperkt. Zo kun je uren in het zadel zitten zonder problemen.
Hoe strak moet een bibshort zitten?
De broek moet overal goed aansluiten, maar niet knellen. Wannee de broek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.