Wat betekent likte?

Wat betekent likte?

likken – Likken (likte, heeft gelikt), (eert. en gew. LEKKEN) met de tong over iets heen en weder gaan de honden leiden zijne zweren; de beer likt zijn jong; — (plat) zoenen die twee likken mekaar den heelen dag; — (gemeenz.)

Wat betekent lik me vestje?

Van likmevestje wordt gebruikt om aan te geven dat iets niet goed is of iemand niet erg capabel is. Zo is een strijkijzer van likmevestje een ondeugdelijk apparaat, en een adviseur van likmevestje een slechte adviseur.

Waar komt de uitspraak lik me vestje vandaan?

Vestje in van likmevestje gaat volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) waarschijnlijk terug op het Franse fesse, dat ‘bil’ betekent. Met lik me vestje werd dus oorspronkelijk iets bedoeld als ‘lik m’n reet/hol/naad’.

Hoe schrijf je likken?

Woordherkomst en -opbouw

stamtijd
onbepaalde wijs verleden tijd voltooid deelwoord
likken likte gelikt
zwak -t volledig

Wat betekent het likken van een hond?

Het is simpelweg een manier om te laten zien dat jij de baas bent en dat het vertrouwd voelt. Maar honden likken ook als het baasje een tijd van huis weg is geweest, of als de hond zelf een aantal dagen weg is geweest. De hond begint dan vaak het gezicht en de handen te likken.

Waar komt de uitdrukking van bil gaan vandaan?

Van bil gaan (Du. bumsen) behoort tot de spreektaal en betekent ‘geslachtsgemeenschap hebben’. Het Nederlandse komische duo Kees van Kooten en Wim de Bie maakte de uitdrukking bekend: hun typetjes De Klisjeemannetjes noemden van bil gaan in een sketch (1977) waarin ze 23 synoniemen voor seks gebruiken.

Waar komt lik op stuk vandaan?

Waar komt de uitdrukking iemand lik op stuk geven vandaan? In het Etymologisch woordenboek van Van Dale staat dat lik op stuk na 1950 is ontstaan, en vermoedelijk een verkorting is van een lik uit de pan krijgen, dat weer een variant is van een veeg uit de pan krijgen (‘zijn deel krijgen, een schimpscheut ontvangen’).

Wat betekend lik op stuk?

Iemand lik op stuk geven betekent ‘iemand meteen van repliek dienen’, ‘een onmiddellijke en afdoende reactie geven’. De herkomst van deze uitdrukking is niet helemaal zeker.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven