Hoe kom je aan een liesbreuk?
Oorzaak liesbreuk Een liesbreuk ontstaat door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Hoe het komt dat de buikwand uitrekt, heeft meestal te maken met toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen. Ook aanleg en roken spelen een rol.
Wat doen ze bij een liesbreuk?
De arts maakt een snee dicht bij de liesbreuk. Daarna haalt hij een deel van het uitgestulpte buikvlies en wat vetweefsel weg. Hij hecht meteen ook de zwakke plek in de buikwand. Eroverheen plaatst de arts een kunststof matje.
Is een liesbreuk operatie pijnlijk?
Pijn. Na een liesbreukoperatie kunt u nog pijn voelen. Deze pijn is niet bij iedereen even erg. Om minder pijn te voelen krijgt u altijd in de eerste uren na een liesbreukoperatie NSAID’s (naproxen, ibuprofen of diclofenac ) en paracetamol .
Wat doe je aan een liesbreuk?
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. Het is mogelijk om de opening operatief te sluiten. Een operatie is echter alleen noodzakelijk als u klachten heeft door de liesbreuk. Als u nauwelijks klachten heeft en de zwelling makkelijk kunt terug duwen is een operatie niet direct nodig.
Hoe lang thuis na liesbreuk?
Het herstel van een liesbreukoperatie duurt meestal 1 tot 2 weken. De 1e week na een liesbreukoperatie moet u nog wat voorzichtig aan doen. Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer oppakken. Wat u kunt doen, mag u doen.
Wanneer komt een liesbreuk voor?
Vooral bij vrouwen komt dit voor. Een liesbreuk kan heel geleidelijk groter worden. Hij gaat nooit vanzelf weer weg. Het komt een enkele keer voor dat de liesbreuk beklemd raakt. Er zit dan een stukje darm of vet vast in de opening of zwakke plek tussen de spieren van de buikwand en kan niet meer terug.
Is er sprake van liesbreuk?
Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet. Zolang u nog geen klachten van de liesbreuk hebt, is een operatie nog niet nodig. U kunt in overleg met de huisarts of chirurg veilig afwachten. Bij klachten kunt u geopereerd worden. Een liesbreuk kan heel soms beklemd raken.
Hoe geneest u een liesbreuk?
Behandeling van een liesbreuk. Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. U kunt geopereerd worden, maar dat is alleen nodig als u klachten heeft. U heeft nauwelijks of geen klachten en de zwelling is gemakkelijk terug te duwen. Dan is de kans klein dat de liesbreuk ineens bekneld raakt.