Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de kenmerken van een romaanse kerk?
- 2 Wat betekent het woord Romaans?
- 3 Wat is het verschil tussen een gotische en een romaanse kerk?
- 4 Waarom wilden de Romaanse architecten zo graag stenen plafonds in plaats van houten plafonds?
- 5 Wat is het verschil tussen Romaans en Romeins?
- 6 Waar komt de naam gotiek vandaan?
Wat zijn de kenmerken van een romaanse kerk?
De romaanse bouwkunst herinnert aan de bouwstijl van het antieke Rome, met als opvallendste kenmerken kleine, halfronde boogramen en boogvormige timpanen boven ramen en deuren – vandaar de bijnaam ‘rondbogenstijl’. Andere kenmerken van de romaanse bouwstijl zijn dikke, zware muren en korte, brede torens.
Wat betekent het woord Romaans?
Romaans – Bijvoeglijk naamwoord 1. van het Latijn afstammend ♢ Dat is een Romaanse taal.
Wat is het verschil tussen een gotische en een romaanse kerk?
Het verschil tussen de gotiek en het romaans is dat de gotiek voorheen als noodzakelijk beschouwde bouwelementen weglaat. Dit was mogelijk door de toepassing van kruisribgewelf, spitsboog en pilaren.
Waar ontstond de romaanse kunst?
Koor en oostpartij Aan de oostzijde, waar het altaar zich bevond, werd het schip afgesloten met een apsis. Bij de zijbeuken kon dat een eenvoudige rechte muur of eveneens een apsis of apsidiool zijn. Aan weerszijde van het koor konden koortorens worden toegevoegd. Onder het priesterkoor bevond zich soms een crypte.
Hoe herken je gotiek?
Ondanks deze verschillen zijn er ook gemeenschappelijke kenmerken. De belangrijkste eigenschappen van de gotiek zijn de ‘drang naar verticaliteit’ en naar ‘licht’. Dat licht werd binnengehaald door hoge vensters en grote roosvensters. Gebouwen werden steeds hoger en daardoor ogenschijnlijk smaller.
Waarom wilden de Romaanse architecten zo graag stenen plafonds in plaats van houten plafonds?
Steen had twee belangrijke voordelen; het was beter bestand tegen brand en de gezangen kwamen beter tot hun recht (qua klank en akoestiek).
Wat is het verschil tussen Romaans en Romeins?
Tijdens de middeleeuwen rond het jaar 1000 ontwikkelde men een bouwstijl die beïnvloed was door de Romeinen, maar toch uitgroeide tot een eigen stijl: de Romaanse stijl. Bij het betreden van een Romaanse kerk voelen mensen zich vaak klein en besluipt hen een gevoel van mysterie en bescheidenheid.
Waar komt de naam gotiek vandaan?
Het woord ‘gotiek’ is afkomstig van het Germaanse volk de Goten, hoewel de gotiek daarmee niets te maken heeft. Pas in de 16e eeuw werd deze term door de intellectuelen gebruikt als spotnaam voor een bouwstijl die zij totaal smakeloos en barbaars vonden.
Waarom ontstond de Romaanse kunst?
De romaanse kunst werd voorafgegaan door wat men de preromaanse kunst noemt en gaat vanaf de twaalfde eeuw over in de Gotische kunst. De drijvende kracht achter de verspreiding van de romaanse stijl was de explosieve expansie van de kloosters in de elfde en twaalfde eeuw.