Kan je zonder verwijzing naar een psycholoog?

Kan je zonder verwijzing naar een psycholoog?

Misschien wil je graag bij een psycholoog langs, maar ga je liever niet eerst met je verhaal naar de huisarts voor een verwijzing. Kan je direct naar een psycholoog, zonder verwijzing? Ja, dat kan. Je kan zowel met als zonder verwijzing psychologische zorg krijgen.

Kan een psycholoog medicijnen voorschrijven?

Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.

Hoe kom je in contact met een psycholoog?

Je huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog of een andere passende hulpverlener. Ook kan je huisarts ervoor kiezen om je door te verwijzen naar de POH-GGZ. Dit is een hulpverlener gespecialiseerd in psychische problemen die gekoppeld is aan de huisartsen praktijk.

Wat voor vragen stelt een psycholoog?

De psycholoog stelt u veel vragen om alle facetten van het probleem in kaart te brengen. Zo zal de psycholoog willen weten wat uw achtergrond is en wat de aanleiding van de klachten is. Ook wordt geïnventariseerd welke coping stijl u hanteert om problemen op te lossen.

Wat heb je nodig om psycholoog te worden?

Om psycholoog te worden volg je de universitaire opleiding Psychologie. De duur van de universitaire opleiding Psychologie zonder BIG-registratie is: 3 jaar bachelor; 1 of 2 jaar master (BIG-loze masterpsycholoog);

Is een psycholoog gratis?

Psychologische hulp in de basisverzekering Sinds 1 januari 2014 kun je voor de behandeling van psychische klachten terecht bij je huisarts. Er geldt geen eigen bijdrage meer voor psychologische hulp. Wel moet je eerst een verwijsbrief van de huisarts hebben om behandeling door een psycholoog vergoed te krijgen.

Is psycholoog terugbetaald?

Kortdurende psychologische behandeling voor alle leeftijdsgroepen. U kan een kortdurende, ambulante behandeling volgen bij een psycholoog of orthopedagoog die grotendeels wordt terugbetaald door uw ziekenfonds, als u matig ernstige psychische problemen heeft. U heeft daarvoor een voorschrift nodig.

Kan een psycholoog een diagnose stellen?

Hij of zij kan een diagnose stellen en begeleidt een persoon vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis. Vaak bestaat deze behandeling uit persoonlijke gesprekken, maar soms wordt ook de omgeving van de behandelde in de therapie betrokken en is groepstherapie mogelijk.

Hoe vraag ik therapie aan?

U vindt een maatschappelijk werker in een gezondheidscentrum, het wijkcentrum of bij de huisarts. De huisarts behandelt lichte psychische klachten zelf. Hij doet dat in samenwerking met een praktijkondersteuner GGZ. Hij kan u ook behandelingen via internet (e-health) aanbieden.

Hoe denkt een psycholoog?

Terugkerende patronen. Na enkele gesprekken kan de psycholoog vaak patronen herkennen in wat je vertelt, hoe je denkt en hoe je emoties zich vormen. Deze patronen zijn voor jou vaak onduidelijk, of misschien ben je je er wel helemaal niet van bewust.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven