Wat doet een afdeling nucleaire geneeskunde?

Wat doet een afdeling nucleaire geneeskunde?

Op de Nucleaire Geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om diagnoses te stellen en behandelingen uit te voeren. In de meeste gevallen krijgt u de stof toegediend via een prik in de arm. Daarna maken we foto’s met speciale camera’s (gamma- of PET-camera).

Hoe gaat een nucleair onderzoek?

Bij een nucleair geneeskundig onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Bij de meeste onderzoeken wordt de radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in uw arm. De nucleair geneeskundige beoordeelt de beelden en de uitslag gaat naar uw behandelend arts.

Wat is een nucleair onderzoek?

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde onderzoeken we de functie en afwijkingen van diverse organen met behulp van verschillende radioactieve stoffen. Een Nucleair onderzoek is een veilige manier van onderzoeken. Er wordt een zo laag mogelijke dosering radioactieve stof gebruikt.

Wat is een nucleaire arts?

Wat is nucleaire geneeskunde? Bij het specialisme Nucleaire geneeskunde wordt radioactiviteit ingezet om de functie van organen te analyseren. Meestal wordt via een bloedvat een kleine hoeveelheid van een radioactieve stof toegediend. Het bloed transporteert deze stof naar de te onderzoeken organen.

Wat doet een radioloog precies?

Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het onderzoeken en diagnosticeren van een ziekte, letsel of aandoening. Hiervoor wordt onder meer gebruik gemaakt van röntgenonderzoek, echografie en MRI.

Wat is nucleaire therapie?

Nucleaire behandeling (therapie) Deze vorm van behandeling bestaat uit het toedienen van een radioactieve stof om zieke cellen onschadelijk te maken. De toegediende dosis van de radioactieve stof is hoger dan de dosis die wordt gebruikt voor het maken van foto’s.

Hoe lang duurt een nucleair onderzoek?

Nucleair onderzoek (diagnostiek) De radioactieve stoffen die worden gebruikt, zenden gedurende een korte tijd straling uit. Afhankelijk van welke radioactieve stof gebruikt wordt, kan de duur van het onderzoek variëren van enkele uren tot enkele dagen.

Wat verdient een nucleair geneeskundige?

Start je na de opleiding als gediplomeerd medisch nucleair, dan word je ingeschaald in salarisschaal 50 van de CAO Ziekenhuizen op basis van 36 uur. Je startsalaris is dan € 2.526 bruto per maand op basis van 36 uur. Presteer je goed, dan ga je elk jaar één trede omhoog.

Wat is een sentinel node procedure?

Het schildwachtklieronderzoek maakt het mogelijk de eerste lymfeklier op te sporen, die via een lymfevat rechtstreeks in verbinding staat met het gezwel en waarnaar het lymfvocht wordt afgevoerd. Deze eerste lymfeklier wordt ook wel de schildwachtklier of sentinel node genoemd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven