Inhoudsopgave
Wat is een Aardfout?
Een aardfout is een fout ontstaan door een defect of een externe oorzaak. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een spanning geleidend onderdeel zoals een fasedraad onbedoeld contact maakt met de aarde.
Wat is Lekstroom en hoe ontstaat het?
Als de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat, groter is dan de stroom die er weer uitgaat, is er sprake van lekstroom. Een lekstroom kan ontstaan door een beschadiging aan de isolatie of een defect in een elektrisch apparaat, waardoor onverwachts spanning op het gehele apparaat komt te staan.
Wat kan er gebeuren als de aardlekschakelaar niet werkt of niet aangesloten is?
De aardlekschakelaar is uitgeschakeld. Wanneer u de groep inschakelt die de storing heeft veroorzaakt, schakelt de aardlekschakelaar automatisch weer uit. Haal alle stekkers van de apparaten die aangesloten zijn op deze groep eruit en probeer de groep opnieuw in te schakelen.
Hoe loopt elektriciteit in huis?
Via de aansluiting in de meterruimte komt de elektrische energie van je netbeheerder binnen. Elke regio in Nederland heeft een eigen netbeheerder die je huis voorziet van stroom en gas. Er loopt een kabel onder de grond naar je meterruimte. In deze ruimte vind je de hoofdbeveiligingen en de elektriciteitsmeter.
Wat gebeurt er bij zwevende nul?
Een zwevende NUL houd in dat de nul van je schakeling losgenomen word van het net. Hierdoor word het nulpunt afhankelijk van de belastings symmetrie in je schakeling. De kleinste verbruiker krijgt dan de hoogste spanning tussen de fase en de nul.
Hoe gevaarlijk is lekstroom?
Lekstroom is gevaarlijk omdat zaken onder stroom staan die niet onder stroom mógen staan. Bijvoorbeeld een vloer die onder water staat, een lamp, een metalen behuizing van een wasmachine, of een koffiezetapparaat. Als je in het water gaat staan, of een lamp aanraakt, kan je geëlektrocuteerd worden.
Welke apparaten veroorzaken lekstroom?
Je apparaat lekt water in de elektronica (koffiezetapparaat, waterkoker, wasmachine etc.) Elk apparaat heeft een lekstroom. Als deze waarde te groot wordt door defect of doordat heel veel groepen op dezelfde aardlekschakelaar zijn aangesloten, kan deze uit veiligheidsoverweging uitschakelen.
Waarom klapt de aardlek er uit?
De aardlekschakelaar zorgt voor uw veiligheid in en om het huis tegen elektrische aanraking. Het schakelt de elektriciteit uit indien er een lekstroom (>30mA) door de aardlekschakelaar stroomt. Als de aardlekschakelaar aanspreekt zult u dit snel in de gaten hebben. U heeft dan geen stroom meer in delen van het huis.
Hoe weet ik of mijn aardlekschakelaar kapot is?
De aardlekschakelaar in de meterkast vergelijkt de inkomende stroom met de uitgaande stroom achter de groepenkast. Deze spanning moet altijd even groot zijn. Als de stroom ‘lekt’ dan is de aardlekschakelaar kapot.
Hoe weet ik waar stroom loopt?
Spoor elektriciteitskabels op met een spanningszoeker Net als de leidingzoeker, zal dit apparaat een signaal geven als u zich in de buurt van een elektrakabel bevindt. Boor ruim om deze kabels heen, om er zeker van te zijn dat u ze niet raakt. Mocht u een kabel raken, dan zal dit voor een stroomstoring zorgen.