Inhoudsopgave
Wat is Huwelijksgerelateerde behoefte?
De hofnorm is een in de jurisprudentie ontwikkelde vuistregel die inhoudt dat de behoefte wordt bepaald op 60% van het gezamenlijke maandelijks netto besteedbaar inkomen van de laatste jaren van het huwelijk voorafgaande aan het uiteengaan (nadat daarvan eerst de eventuele kosten van de kinderen zijn afgetrokken).
Waardoor wordt de behoefte van iemand beïnvloed tijdens het huwelijk?
Uit de rechtspraak blijkt dat de hoogte van de behoefte aan partneralimentatie onder andere wordt bepaald door de welvaart tijdens het huwelijk. De rechter zal inzicht moeten krijgen in de inkomsten tijdens de laatste jaren van het huwelijk. Die inkomsten bepalen namelijk de welvaart tijdens het huwelijk.
Hoe wordt partneralimentatie bepaald?
Voor het vaststellen van de behoefte van de partner die alimentatie claimt, kijkt de rechter naar de hoogte van het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk. Ook wordt er door de rechter gekeken naar het inkomsten- en uitgavenpatroon tijdens de laatste jaren van het huwelijk.
Wat wordt meegerekend bij kinderalimentatie?
Voor de berekening van kinderalimentatie wordt ervan uitgegaan dat de ouder 30% van zijn netto besteedbaar inkomen uitgeeft aan woonlasten, niet € 235 (hierover zo meer). De tweede correctie is voor de premie zorgverzekering.
Wat is behoefte partneralimentatie?
Dit is een in de jurisprudentie ontwikkelde vuistregel die erop neerkomt dat de behoefte wordt vastgesteld op 60% van het maandelijkse netto besteedbaar inkomen dat in de laatste jaren van het huwelijk werd genoten (nadat hiervan eerst de eventuele kosten van de kinderen op in mindering zijn gebracht).
Kan behoefte verbleken?
Aangenomen wordt dat deze lotsverbondenheid afneemt door tijdsverloop en dat de behoefte na verloop van tijd minder is gerelateerd aan de welstand zoals deze er tijdens het huwelijk was. Dit wordt ook wel het verbleken van de behoefte genoemd.
Kan ik mijn ex verplichten meer te gaan werken?
Kan een alimentatiegerechtigde verplicht worden om (meer) te gaan werken? Nee, dat kan niet. Maar een alimentatiegerechtigde die er zelf voor kiest om niet meer te gaan werken, terwijl dit wel mogelijk is, kan deze keuze wel worden aangerekend.
Wat valt onder Verblijfsoverstijgende kosten?
Verblijfsoverstijgende kosten zijn uitgaven die niets te maken hebben met waar het kind verblijft. Bijvoorbeeld verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten.