Inhoudsopgave
Wat te doen na Hoge Raad?
Wat kan de Hoge Raad beslissen?
- Oordeelt de Hoge Raad dat er een of meer fouten zijn gemaakt, dan vernietigt hij de uitspraak.
- Meestal verwijst de Hoge Raad de zaak dan naar een rechter van een ander gerechtshof.
- Een partij in de rechtszaak die het met deze uitspraak niet eens is, kan daartegen opnieuw in cassatie gaan.
Heeft cassatie zin?
Cassatie heeft dus geen zin als beide partijen denken dat de procedure bij de desbetreffende rechter volgens de regels is verlopen, terwijl de uitspraak rechtens juist is en voldoende gemotiveerd. De partij die om de cassatie heeft gevraagd wordt eiser tot cassatie genoemd, de tegenpartij de verweerder in cassatie.
Hoeveel tijd heb je om in cassatie te gaan?
Cassatie kan een tijd duren. Het kan lang duren voordat de Hoge Raad het dossier ontvangt. Daarna onderzoekt de Hoge Raad heel precies het hele strafproces. Het onderzoek duurt gemiddeld 9 maanden maar het kan ook uitlopen tot 2 jaar.
Wie kan er cassatie instellen?
Cassatie tegen een uitspraak van een gerechtshof moet worden ingesteld door een verklaring af te leggen op de griffie van het gerechtshof dat de uitspraak deed. In strafzaken mag de verdachtezelf beroepin cassatie instellen, maar hij kan dit ook door een advocaatof een gemachtigde laten doen.
Is uitspraak Hoge Raad bindend?
De uitspraak van een rechter is bindend. Dat betekent dat iedereen, ook degenen die niet om die uitspraak hebben gevraagd, zich moet neerleggen bij de beslissing van de rechter. Omdat dat grote gevolgen kan hebben – denk aan gevangenisstraf of een hoge boete – worden hoge eisen gesteld aan de rechter.
Hoe lang duurt een uitspraak van de Hoge Raad?
De cassatie procedure in deze zaken duurt tegenwoordig gemiddeld ongeveer een jaar. Maar een cassatiezaak kan ook een stuk korter of langer duren. De cassatieprocedure heeft een vaste opzet, met verschillende fases. Voor enkele fases geldt een vaste termijn, maar van de andere kan de duur juist sterk variëren.
Wat kost het om in cassatie te gaan?
KOSTEN IN CASSATIE De kostprijs van een cassatieprocedure hangt af van het ereloon van de cassatieadvocaat en de complexiteit van de zaak. Voor het cassatieadvies bedraagt het bedrag ongeveer 2.500 EUR, idem voor de effectief voeren van procedure.
Wat is het verschil tussen hoger beroep en cassatie?
Wanneer men in cassatie gaat betekend dit dat men beroep aantekent bij het hoogste rechtsprekende orgaan van het land tegen een uitspraak van een lagere rechter. Hierbij zal er niet naar de inhoud van de zaak, zoals bij in hoger beroep gaan, gekeken worden maar naar de wijze waarop de wet is toegepast.
Wat na uitspraak cassatie?
Als blijkt dat er een rechtsregel werd overtreden, verbreekt het Hof van Cassatie het vonnis of het arrest. Het Hof van Cassatie stuurt de zaak dan naar een andere rechtbank van hetzelfde niveau als de rechtbank die het oorspronkelijke vonnis heeft uitgesproken. De zaak wordt daar dan opnieuw behandeld.
Kan cassatie afgewezen worden?
De Hoge Raad kan het cassatieberoep verwerpen of de bestreden uitspraak vernietigen. Na vernietiging volgt meestal verwijzing van de zaak naar de feitenrechter om opnieuw berecht te worden. Soms kan de Hoge Raad de zaak ook zelf afdoen.
Wie controleert de Hoge Raad?
De voornaamste taak van de de procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad is om de Hoge Raad te voorzien van onafhankelijke rechtsgeleerde adviezen (conclusies). De advocaten-generaal nemen namens de procureur-generaal deze conclusies.