Inhoudsopgave
Wat doet een optische illusie met je hersenen?
Veel optische illusies werken zo: ze houden je brein voor de gek door informatie te geven die bij de hersenen een ‘verkeerde’ reactie teweeg brengen. Andere optische illusies tonen juist grappige eigenaardigheden van onze ogen en hersenen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe en waarom deze illusies werken.
Welke vormen van optische illusies zijn er?
Een optische illusie is simpelweg een afbeelding (of animatie) die de kijker doet denken dat ze één ding zien, terwijl het eigenlijk iets anders is….
- Onmogelijke driehoeken (Penrose driehoek)
- Draaiende slangen (Perifere drift-illusie)
- Eendkonijn (Bistabiele perceptie)
- Einstein.
Hoe ontstaat een optische illusie?
Door naar schuine lijnen te kijken, kan je bijvoorbeeld zien hoe diep iets is, of hoe ver weg. Maar ook licht en schaduw zeggen veel over hoe een voorwerp eruit ziet.
Wat zie je oude vrouw?
De jonge vrouw heeft een veer op haar hoofd en zie je een beetje vanaf de achterkant. De oude vrouw kijkt naar beneden en heeft een bontkraag. De bril die je opzet bepaald welke vrouw je ziet!
Welk orgaan veroorzaakt gezichtsbedrog?
Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat het oog waarneemt, dat door de hersenen anders geïnterpreteerd wordt. Gezichtsbedrog toont meestal eigenschappen van ons visueel perceptiesysteem aan, de mechanismen in de hersenen die grotendeels bepalen wat wij menen waar te nemen.
Wat zie je als eerst plaatjes?
Wanneer je als eerst een boom ziet in de afbeelding, ben je niet de enige. De meeste mensen zullen namelijk de duidelijk aanwezige, zwarte boom in het midden van het plaatje als eerste zien. Dit betekent dat jij praktisch bent ingesteld. Je denkt logisch na en denkt meer vanuit je verstand dan vanuit je hart.
Hoe is gezichtsbedrog ontstaan?
Bij het bewegen van die cirkels spelen je hersenen een belangrijke rol. Ze ervaren de naar binnen kleiner wordende cirkels als een spiraalvormige beweging. En als je je ogen naar één cirkel beweegt, laten je hersenen je de spiraalvormige beweging van de andere cirkels ‘zien’. Gezichtsbedrog!
Wat is een natuurlijke illusie?
Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat je ogen zien, maar waar door je hersenen totaal andere betekenis aan gegeven wordt. Je denkt dus dat je iets anders ziet dan wat er werkelijk is. Optische illusies zijn leuk om naar te kijken.
Wat zijn na figuren?
Na-figuren zie je, omdat je ogen erg lui zijn. Als je dan bijvoorbeeld naar een witte muur kijkt schakelt automatisch je oog over naar de tegenovergestelde kleurcellen om een beetje te kunnen uitrusten. Dan zie je dus het plaatje in de omgekeerde (negatieve) kleuren.