Wat is het geboortekanaal?

Wat is het geboortekanaal?

De bevalling is de geboorte bij de mens waarbij aan het eind van de zwangerschap de foetus vanuit de baarmoeder van de zwangere vrouw door het geboortekanaal of keizersnede naar buiten komt als baby.

Waar zit het geboortekanaal?

Om het geboortekanaal in te kunnen, ligt je kindje daarom idealiter opzij met zijn kin op zijn borst. Om verder te kunnen, draait zijn hoofdje met het achterhoofd eerst onder het schaambeen door, en draait daarna een kwartslag met zijn achterhoofd richting jouw buik, om door de bekkenuitgang te kunnen.

Wat te doen tegen inscheuren?

Je verloskundige is er om je te helpen, ze coached je bij het laatste stukje van de bevalling en zorgt dat het hoofdje langzaam geboren wordt, en niet door het perineum ‘knalt’, als je het kindje samen rustig ter wereld laat komen, verklein je de kans op inscheuren. Maar je kan ook zelf iets doen, perineum massage.

Hoe zorg je ervoor dat je niet Uitscheurt?

Helaas kan er maar weinig gedaan worden om uitscheuren te voorkomen. Je verloskundige of gynaecoloog let tijdens de bevalling goed op de huid van je vagina en leidt het hoofdje van je kindje zo voorzichtig mogelijk door je vagina-uitgang naar buiten. Op deze manier probeert ze het risico op uitscheuren te voorkomen.

Waarom pas persen bij 10 cm?

10 cm ontsluiting 10 centimeter betekent dat je baarmoeder volledig geopend is. Je baarmoedermond is nu zo groot als een mango. Bij de volgende perswee mag je meepersen. De ontsluitingsfase is dan afgerond, en je gaat over naar de volgende fase van de bevalling: de uitdrijvingsfase.

Wat is Uitdrijvingsfase?

Dit is de periode waarin het kind uit de baarmoeder wordt gedreven door de uitdrijvingsweeën en door het meepersen van de moeder, en via het geboortekanaal, de vagina, de weg naar de buitenwereld aflegt.

Hoeveel procent van de vrouwen scheurt uit?

Hoewel de kans op scheurtjes dus redelijk groot is, is de kans op totale rupturen klein (2%). Al met al zou je kunnen zeggen dat tweederde van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in de eerste lijn, zonder veel problemen bevallen. Eénderde wordt ingeknipt of krijgt een tweede- of derdegraads scheur.

Hoe doe je perineum massage?

Benen wat gebogen en iets uit elkaar. – Doe wat olie op de vingers en smeer het perineum (huid tussen vagina en anus) in, net als de benedenrand van je vagina. Zorg ervoor dat er geen olie aan de voorkant van de vagina bij de plasbuis uitgang kan komen (kans op infectie).

Wat is beter inscheuren of inknippen?

Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.

Hoeveel kans op uitscheuren?

Hoe lang kan het duren voordat je 10 cm ontsluiting hebt?

10 cm ontsluiting Je baarmoedermond is nu zo groot als een mango. Bij de volgende perswee mag je meepersen. De ontsluitingsfase is dan afgerond, en je gaat over naar de volgende fase van de bevalling: de uitdrijvingsfase.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven