Hoe is de allereerste planeet ontstaan?
De geschiedenis van de Aarde schetst het ontstaan en de ontwikkeling van de planeet waarop de mensheid leeft. Volgens gangbare wetenschappelijke inzichten is de Aarde ongeveer 4,56 miljard jaar (4,56·109 jaar = 4.560.000.000 jaar = 4,56 Ga) geleden gevormd door accretie van materiaal uit de zonnenevel.
Wat is het verschil tussen een ster en een planeet?
Lang antwoord: Sterren en planeten zijn heel verschillende soorten hemellichamen. De bekendste ster is onze eigen zon. Planeten zijn kleinere, koude bollen van metalen, gesteenten, ijs en/of gas die geen eigen energiebron hebben, maar die verlicht en verwarmd worden door de energie van de ster waar ze omheen draaien.
Wie heeft de planeten ontdekt?
In 1610 ontdekte Galileo Galilei met een telescoop de vier grootste manen van Jupiter, de eerste manen rond een andere planeet. Uranus (1781) en Neptunus (1846) werden voor het eerst waargenomen met behulp van telescopen.
Hoe is de aarde ontstaan in kindertaal?
De aarde is ongeveer 5.000.000.000 (5 miljard) jaar geleden ontstaan uit een wolk van gas, stof en puin. Dat gas was er al heel lang. Dat ontstond toen het heelal werd “geboren”. De wolk van gas, stof en puin begon heel lang geleden samen te trekken en daarbij ook langzaam te draaien.
Wat is groter een ster of een planeet?
Een planeet is een rond en groot hemellichaam dat om een ster heen draait. Een planeet is een kleiner hemellichaam dan een ster. Doordat planeten kleiner zijn dan sterren kunnen zij niet voldoende druk opbouwen om te gaan branden zoals een ster dat doet. Hierdoor geeft een planeet geen licht af.
Wat is groter aarde of ster?
Wel 100 keer groter dan de aarde. Ze staan ook op verschillende afstanden van de aarde. Daarom zie je sommige sterren beter dan andere. De helderste sterren zijn de grootste sterren, de warmste sterren of sterren die het dichtst bij de aarde staan.