Wat kun je doen tegen ziekteverzuim?

Wat kun je doen tegen ziekteverzuim?

7 tips tegen ziekteverzuim

  1. Zorg voor een goed verzuimbeleid. Een verzuimbeleid richt zich op het voorkomen en beperken van ziekte.
  2. Let op de signalen van ziekteverzuim.
  3. Maak verzuim bespreekbaar.
  4. Wees flexibel.
  5. Investeer in opleidingen.
  6. Werk samen met andere partijen.
  7. Wijs op elkaars verantwoordelijkheid.

Wat is het doel van verzuimbeleid?

Voordelen van een verzuimbeleid Een ziekteverzuimbeleid heeft verschillende voordelen: Het geeft weer hoe de werkgever omgaat met ziekte en ziekteverzuim. Het geeft procedures aan die zieken en functionarissen moeten volgen. Het geeft middelen weer die functionarissen kunnen benutten bij het omgaan met ziekteverzuim.

Wat valt er onder verzuim?

Verzuim of (minder gebruikelijke term) Absenteïsme is een term uit het arbeidsrecht. De werknemer verschijnt niet op zijn arbeidspost of werk en geeft daarvoor als reden ‘ziekte’ op. De werknemer beslist zich ‘ziek’ te melden. Zodra deze melding de werkgever bereikt is er een vermoeden van ziekte.

Waarom ziekteverzuim terugdringen?

Verzuim door werkstress Een werknemer met een burn-out bent u gemiddeld ruim 9 maanden kwijt. Het goede nieuws is: u kunt verzuim door stress en psychische klachten voorkomen door vroegtijdig de signalen te herkennen en aan te pakken. Het alleen verlagen van de werkdruk voorkomt geen burn-out, blijkt uit onderzoek.

Hoe pak je frequent verzuim aan?

Hoe pak ik frequent verzuim aan?

  1. Maak frequent verzuim bespreekbaar. Bij frequent verzuim is het van belang dat leidinggevende het verzuim met de werknemer bespreekt.
  2. Stel een actieplan op. Wanneer het verzuim bespreekbaar is gemaakt en de oorzaak van het verzuim duidelijk is.
  3. Vergroot het werkplezier.

Waarom verzuimbegeleiding?

Een verzuimbeleid stimuleert de medewerker om actief bezig te zijn met zijn herstel. Bovendien is iedere werkgever wettelijk verplicht een beleid te hebben dat bijdraagt aan de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Uw arbodienst kan u over uw beleid adviseren.

Waarom een verzuimprotocol?

In een verzuimprotocol beschrijf je stap voor stap wie wat doet. Het protocol geef je aan je werknemers zodat de regels en stappen duidelijk zijn en er geen misverstanden kunnen ontstaan. Door middel van een verzuimprotocol weet iedereen binnen jouw organisatie hoe het werkt bij een ziekmelding.

Hoe lang kan een werknemer ziek zijn?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven