Wat is het nut van de blinde darm?

Wat is het nut van de blinde darm?

Volgens Darwin was de blindedarm in mensen en in primaten slechts een evolutionair overblijfsel. Bij onze uitgestorven voorouders had die nog een functie, namelijk het verteren van voedsel. Wij hebben daar echter geen nut meer voor.

Heb je appendix nodig?

Lange tijd werd gedacht dat de appendix een rudimentair orgaan is dat tegenwoordig geen functie meer heeft, maar de laatste tijd hebben wetenschappers steeds meer aanwijzingen gevonden dat de appendix juist een heel belangrijk orgaan is.

Hoe weet je of je blinde darm ontstoken is?

Blindedarmontsteking kan de volgende klachten geven: pijn rechtsonder in de buik. de pijn kan er opeens zijn en wordt steeds erger. een hogere temperatuur: vaak is de temperatuur hoger dan 37,5 of heeft u koorts (38 graden of meer)

Kun je je blinde darm missen?

Je blinde darm zit rechts onderin je buik. Als deze ontstoken is heb je pijn, koorts en voel je je ziek. Daarom moet je geopereerd worden door de chirurg. Gelukkig kun je je blinde darm missen!

Hoelang moet je herstellen na een blinde darm operatie?

Binnen 2 tot 4 weken geneest deze wond. Bij een blinde darm perforatie kan een buikvliesontsteking ontstaan. U krijgt dan antibiotica via het infuus. Bij deze operatie gebruikt de chirurg een laparoscoop (‘kijkbuis’) en speciale instrumenten om de blindedarm te verwijderen via (meestal drie) kleine sneetjes.

Wat is een blindedarm?

De blindedarm of (intestinum) caecum is een blind eindigende zak van de dikke darm die zich bij de mens rechts onder in de buik bevindt. Het laatste deel van de dunne darm (het ileum) eindigt namelijk niet in het begin van de dikke darm maar mondt zijdelings uit in het caecum, een centimeter of 10 van het uiteinde.

Wat is een blindedarmontsteking?

ontsteking van de appendix. Een blindedarmontsteking of appendicitis is (meestal) een bacteriële ontsteking van het wormvormig aanhangsel (appendix) van de blindedarm; een eigenlijke blindedarmontsteking is zeer zeldzaam, het betreft meestal alleen de appendix vermiformis.

Wat is de functie van de blinde darm?

Over de functie van de blinde darm bestaan verschillende theorieën. Eén theorie is dat de blinde darm ooit een functie had bij de vertering van voedsel maar dat gedurende de evolutie van de mens deze functie overbodig is geworden. Een andere theorie is dat goede bacteriën zich huisvesten in de blinde darm.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven