Wat houdt een derdenbeslag in?

Wat houdt een derdenbeslag in?

Die anderen noemt men in juridische vaktaal ook wel derden. Derdenbeslag is een verzamelbegrip voor alle beslagen die een deurwaarder bij een derde legt. Bij derdenbeslag wordt er dus beslag gelegd bij iemand die eigenlijk buiten het geschil tussen de schuldeiser en de schuldenaar staat.

Hoe werkt een beslagvrije voet?

Als er beslag is gelegd op uw inkomen moet u wel voldoende geld overhouden om de basiskosten van uw levensonderhoud te kunnen betalen. Dit wordt de beslagvrije voet genoemd. Het bedrag dat boven uw beslagvrije voet ligt, wordt ingehouden op uw inkomen. Zo betaalt uw werkgever of uitkeringsinstantie uw schuld af.

Wat is vervroegd verklaren?

Bij een executoriaal beslag kunt u een ‘vervroegde verklaring’ aanvragen als u niet zo lang wilt wachten. In dat geval hoeft de bank het wettelijke termijn van 2 weken niet in acht te nemen en kan de bank ook eerder afdragen. Een vervroegde verklaring kunt u aanvragen in Internet Bankieren.

Wat is een Beslagprocedure?

Beslag is een dwangmaatregel bij een gerechtelijke invordering. Concreet betekent dit dat een deel van je inkomen direct naar je schuldeiser gaat of dat je spullen of je woning verkocht kunnen worden om met de opbrengst je schuldeiser te betalen.

Wat te doen bij derdenbeslag?

De schuldenaar kan vervangende zekerheid aanbieden, zodat de beslaglegger wel zekerheid heeft, en het beslag toch kan worden opgeheven. Vaak wordt die zekerheid gesteld in de vorm van een bankgarantie. Daarin verklaart de bank zich garant tot betaling van de vordering die de schuldenaar moet betalen.

Waarom hoeft de beslaglegger niet aan te geven welke vermogensbestanddelen het derdenbeslag treft?

Vaak heeft de schuldenaar ook een kredietrelatie met de bank. In dat geval kan de bank zich beroepen op verrekening. In dit geval treft het beslag geen doel omdat de bank uit hoofde van het krediet meer te vorderen heeft van de schuldenaar, dan dat zij op grond van het banksaldo aan hem is verschuldigd.

Wat is het verschil tussen VTLB en beslagvrije voet?

Het vrij te laten bedrag is minstens zo hoog als de beslagvrije voet en komt in beginsel overeen met 95% van de voor uw cliënt geldende bijstandsnorm. Dit bedrag is niet definitief en kan per persoon verschillen.

Is beslagvrije voet inclusief toeslagen?

Bij een inkomen lager of gelijk aan de toepasselijke bijstandsnorm is de beslagvrije voet gelijk aan 95% van het netto inkomen incl. Belastbaar inkomen waarbij wel recht op toeslagen bestaat, maar vanwege de hoogte van het inkomen niet volledig.

Hoe lang duurt een derdenbeslag?

De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan.

Wat kost een bankbeslag?

Banken brengen hoge kosten in rekening wanneer een deurwaarder beslag onder de bank legt. De kosten variëren van 80 tot 130 euro per rekeninghouder.

Wat moet een deurwaarder laten staan?

Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op alles wat geld waard is. Dus op uw rekeningen, uw meubels, uw televisie, uw auto. Maar ook op uw inkomen of vermogen. Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven