Wat is Catherisatie?
Hartkatheterisatie is een ingreep waarbij de arts de bloedvaten van het hart in beeld brengt. Dit gebeurt met een katheters. Dit zijn dunne slangetjes van enkele millimeters dik. Daarmee kan de arts via de bloedvaten in het lichaam bij het hart komen.
Is hartkatheterisatie gevaarlijk?
Hiernaast loop je na een hartkatheterisatie risico op trombose. Dit kan leiden tot een hartinfarct of hersenbloeding. Ook kan de wand van de kransader of kransslagader waar de katheter is ingebracht scheuren. Dit kan een hartinfarct of ventrikelfibrilleren veroorzaken.
Wat te doen na hartkatheterisatie?
– De eerste 2 dagen mag u niet autorijden of fietsen. – Vermijd de eerste 2 tot 3 dagen ook handen schudden, huishoudelijk werk en steunen op de pols. – Ga de eerste 3 dagen niet in bad. Wel mag u vanaf de dag na uw behandeling weer douchen, maar niet te lang en niet te heet.
Wat is dotteren precies?
Via de katheter brengt de arts een ballonnetje naar de plek waar uw slagader vernauwd is. Dit ballonnetje wordt opgeblazen (dotteren) waardoor de vaatwand oprekt. Zo wordt de vernauwing opgeheven en de slagader wijder gemaakt. In bijna alle gevallen plaatst de arts daarna een stent.
Hoe gevaarlijk is dotteren?
Toch is er altijd een risico op complicaties tijdens en na het dotteren: Hartritmestoornissen. Overgevoeligheidsreactie op de contrastvloeistof. Hartinfarct of herseninfarct doordat een deel van de vernauwing losschiet.
Wat mag je niet na een hartkatheterisatie?
De dag van het onderzoek Houd uw arm de eerste 24 uur na de hartkatheterisatie zoveel mogelijk in de sling. U mag niet tillen of steunen op deze arm. Ook mag u geen handen schudden, niet fietsen, niet autorijden en geen huishoudelijk werk doen.
Wat na Coronarografie?
Na het onderzoek moet je het gedurende 3 dagen rustig aan doen. Vermijd zware inspanningen en het heffen van lasten. De eerste 3 dagen na de ingreep mag je douchen, maar nog niet baden.