Inhoudsopgave
Heb je ouderlijke toestemming nodig voor de pil?
Nee, dat hoeft niet. Als je oud en wijs genoeg bent, mag je zonder toestemming van je ouders aan de pil. Wel moet je met de dokter overleggen hoe het met de verzekering of de rekening moet, want daar hebben die knappe koppen die de wet maakten niet aan gedacht.
Wie kan de pil voorschrijven?
De pil is alleen verkrijgbaar bij de apotheek, op doktersvoorschrift. Ga langs bij je huisarts of gynaecoloog. Die bekijkt met jou of de pil het beste anticonceptiemiddel is voor jou. De dokter kan je een specifieke soort pil voorschrijven.
Heb je toestemming nodig voor spiraal?
Een spiraaltje kun je niet zelf plaatsen. Hiervoor is een huisarts of gynaecologe nodig. Ook voor het inwendige onderzoek.
Hoe oud moet je zijn om zelf naar de huisarts te gaan?
Vanaf 16. Als je 16 jaar of ouder bent, kun je naar de huisarts zonder dat je daarvoor toestemming van je ouders nodig hebt. Je mag dan zelfstandig handelen bij de huisarts. De huisarts mag zonder jouw toestemming geen informatie doorspelen naar je ouders en je ouders hebben geen inzage in je medische dossier.
Kan ik de pil bestellen?
De pil wordt gemaakt in veel verschillende sterktes. Daarom is de pil alleen verkrijgbaar met een recept. Het eerste recept voor de pil krijg je bij je huisarts of bij het Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Herhaalrecepten kun je gewoon via de apotheek krijgen.
Kan je een spiraal zetten als je maagd bent?
Een spiraaltje is voor bijna iedere vrouw geschikt, ook als u nog geen kinderen heeft gehad. Het koperspiraaltje is minder geschikt als u van u zelf al pijnlijke menstruaties heeft of daarbij veel bloed verliest. In dat geval is het hormoonspiraaltje misschien geschikter.
Kan een spiraal verplaatsen?
Omdat het spiraal los in je baarmoeder zit kan hij met de cyclus wat verschuiven en zakken. Daardoor kan het zijn dat de ene keer de draadjes langer zijn dan de andere keer.