Wat is de grootste reden waarom regenwouden worden gekapt?
Gebieden worden ontbost om verschillende redenen, hoewel landbouw verantwoordelijk is voor 80% van de wereldwijde ontbossing. Daarnaast verdwijnen bossen door houtkap, voor pulpplantages (voor de productie van papier), voor de aanleg van wegen en door mijnbouw.
Waarom tegen ontbossing?
Ontbossing leidt ook tot een grotere uitstoot van broeikasgassen. Bossen zijn echte CO2-opslagplaatsen. Als ze gekapt worden, komt de CO2 vrij in de atmosfeer en draagt zo bij aan de klimaatopwarming.
Waarom verdwijnt het regenwoud?
Dagelijks worden enorme stukken regenwoud gekapt. Elk jaar verdwijnt er 13 miljoen hectare bos. De uitgebreide houtkap zorgt voor een dubbele aanslag op de longfunctie van het regenwoud. Ten eerste kunnen de gekapte bomen niet meer zorgen voor het omzetten van koolstofdioxide (CO2) in zuurstof (O2).
Waarom ontbossing Amazone?
In Brazilië wordt de ontbossing veroorzaakt door de overheid zelf. Onder president Dilma Rousseff in 2014 is het budget van de bescherming tegen ontbossing sterk verminderd. Hierdoor vindt er sinds 2014 veel illegale boskap plaats. Dit allemaal om plaats te maken voor veeteelt en de teelt van sojabonen.
Waarom leidt ontbossing tot afname in neerslag?
Hoe langer de lucht over het dichte woud reist, hoe meer damp er wordt opgenomen die later afgegeven kan worden als neerslag.
Hoe verdwijnt het tropisch regenwoud?
Het tropisch regenwoud verdwijnt door bijvoorbeeld houtkap en vervuiling. Er wonen heel veel verschillende planten en dier soorten in het regenwoud. Ongeveer de helft van alle planten en dieren die we kennen leven daar.
Hoe belangrijk is de Amazone?
De Amazone is een van de meest biodiverse gebieden op aarde. In het Amazonewoud schuilen duizenden soorten planten en dieren, waarvan een groot deel nog niet eens ontdekt is. Zo hebben wetenschappers alleen al in de afgelopen vier jaar meer dan 600 nieuwe soorten planten en dieren in de Amazone ontdekt.
Hoe snel verdwijnt de Amazone?
Al tientallen jaren duiken de berichten op: iedere vijftien seconden verdwijnt er een stuk Amazonebos ter grootte van een voetbalveld, inmiddels een stuk bos ter grootte van twee keer Duitsland verdwenen.
Waarom leidt ontbossing tot meer bodemerosie?
Door het verdwijnen van bomen wordt, wanneer het hard en langdurig geregend heeft, ook de dunne bovenlaag van vruchtbare grond weggespoeld. De grond wordt dan niet meer bij elkaar gehouden door de wortels van de bomen. Ook dit draagt bij tot overstromingen, omdat de weggespoelde grond de rivierbedding opvult.