Wat is de invloed van het afsmelten van zee ijs op de zeespiegel in Nederland?

Wat is de invloed van het afsmelten van zee ijs op de zeespiegel in Nederland?

De grootste bijdrage aan de toename van het volume komt van het krimpen of uitzetten van oceaanwater door een temperatuurverandering. Het smelten van zeeijs heeft geen invloed op de hoogte van de zeespiegel: drijvend zeeijs verplaatst net zoveel water als het eigen gewicht (wet van Archimedes).

Wat zorgt voor zeespiegelstijging?

Oorzaak zeespiegelstijging Dit komt door de uitzetting van zeewater, het smelten van gletsjers en kleine ijskappen en het gestaag slinken van de grote ijskappen op Groenland en Antarctica. Ook de snelle afkalving aan de randen van de Groenlandse en de West-Antarctische ijskap draagt bij aan zeespiegelstijging.

Wat zijn de gevolgen van zeespiegelstijging?

Gevolgen van een verhoogde zeespiegel Zoals: Water in rivieren en binnenwateren stroomt minder makkelijk op een natuurlijke manier naar zee. Steeds meer pompen moeten de stroming op gang houden. De kustlijn gaat sneller achteruit, waardoor meer suppletie (zandaanvoer) nodig is om achteruitgang tegen te gaan.

Wat zijn de gevolgen van het smelten van de Noordpool?

Maar wat er in het Noordpoolgebied gebeurt, heeft wereldwijd effect. Zo’n 70 procent van alle zoetwater ter wereld ligt opgeslagen als ijs en sneeuw, grotendeels in onze poolkappen. De Groenlandse ijskap is wel 3 km dik; als die helemaal smelt, dan stijgt de zeespiegel wereldwijd met 2 meter.

Waardoor stijgt de zeespiegel in Nederland?

De belangrijkste oorzaak voor deze stijging is het uitzetten van opwarmend zeewater en het smelten van gletsjers en landijs op Groenland en Antarctica. Daarnaast draagt bodemdaling langs de Nederlandse kust bij aan de zeespiegelstijging.

Hoe komt het dat Nederland onder de zeespiegel ligt?

Een groot gedeelte van West-Nederland ligt onder de zeespiegel. Als de duinen en de dijken ons niet zouden beschermen, was er een grote kans dat delen van het lage West-Nederland onder water kwamen te staan. Natuurlijke landschappen, zoals duinen, heuvels en bossen en stadslandschappen.

Welk deel van Nederland kan overstromen?

Op basis van de actuele hoogtekaart en de huidige inrichting van Nederland kunnen we stellen dat: 26% van het landoppervlak van Nederland beneden NAP ligt; 59% van het landoppervlak van Nederland (dus excl. Waddenzee, IJsselmeer en ander open water) gevoelig/kwetsbaar is voor overstromingen.

Hoeveel kan de zeespiegel maximaal stijgen?

De wereldwijde gemiddelde zeespiegelstijging kan tussen 9 en 37 meter bedragen op de lange termijn, zo blijkt uit nieuw, gedetailleerd onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zelfs bij een optimistisch scenario wat betreft een verminderde uitstoot van broeikasgassen, zou het nog altijd over 9 meter gaan.

Hoeveel mag de zeespiegel stijgen?

Als bovengrens gaan we uit van een scenario waarin de mondiale emissies onverminderd hoog blijven en de ijskap van Antarctica al vóór de eeuwwisseling destabiliseert. Het kan dan 2 meter worden, binnen de huidige eeuw. Maar de zeespiegelstijging houdt niet op in het jaar 2100, zelfs als de opwarming dan is gestopt.

Wat gebeurt er als de poolkappen smelten?

Doordat de ijskappen veel massa aantrekken en het aardse gravitatieveld daardoor verschuift, loopt het water van het ijs dat op Groenland smelt, naar de zuidelijke Stille Oceaan, en water van Antarctisch ijs laat de zeeën rond Europa en Noord-Amerika stijgen. En dan is het einde België en Nederland.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven