Hoe kan het behoud van het regenwoud het broeikaseffect afremmen?
De opname van CO2 door tropische bossen kan veel van de CO2 uitstoot van de fossiele brandstoffen opvangen tussen nu en 2050. Hierbij stabiliseren ze en verminderen ze de concentratie CO2 in de atmosfeer in slechts enkele decennia.
Hoe lang blijven broeikasgassen in de atmosfeer?
De aarde warmt op De laatste 250 jaar zijn er veel meer broeikasgassen in de atmosfeer gekomen. Die houden extra warmte vast, waardoor sinds 140 jaar de temperatuur stijgt. Wetenschappers noemen dit het ‘versterkte broeikaseffect’.
Welke invloed heeft CO2 op de warmte van de zonnestraling?
Als er meer CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer komen, ontsnapt de warmtestraling minder makkelijk. Er komt dus meer zonnestraling binnen dan er warmtestraling uitgestraald wordt. De extra straling heeft als gevolg dat de aarde opwarmt totdat de temperatuur op die grotere hoogte weer -18ºC is.
Welke maatregelen zouden we kunnen nemen om het broeikaseffect tegen te gaan?
De gemakkelijkste manier om je uitstoot van broeikasgassen te verminderen is door minder te kopen. Of je nu geen auto koopt of een herbruikbare zak gebruikt voor je boodschappen, door minder te verbruiken worden er minder fossiele brandstoffen verbrand om producten te produceren en over de hele wereld te vervoeren.
Wat kun jij doen om het broeikaseffect te verminderen?
Met een paar avonden zonder vlees per week zorg je al snel voor een grote besparing in CO2 uitstoot. Niet alleen met het opwekken van energie kun je veel besparen, ook in je energieverbruik valt een hoop te winnen. Doe de woningcheck van Milieu Centraal of kijk bijvoorbeeld eens of je huis goed is geïsoleerd.
Hoe lang blijft CO2 in de lucht?
De grote in- en uitstroom betekent dus dat elk jaar ongeveer een kwart van alle CO₂ in de atmosfeer wordt uitgewisseld. Dus in een periode van ruim 4 jaar is een hoeveelheid uitgewisseld die gelijk staat aan de totale massa in de atmosfeer. De verblijfsduur van CO₂ is dus ongeveer 4 jaar.