Inhoudsopgave
Hoe voorkom je laaggeletterdheid?
Voorkomen is beter dan genezen, zo is het ook met laaggeletterdheid. Stichting Lezen & Schrijven werkt mee aan allerlei projecten die erop gericht zijn om taalontwikkeling bij kinderen te bevorderen. Een kind dat opgroeit in een taalrijke omgeving heeft veel minder kans om later laaggeletterd te worden.
Wat verstaan we onder laaggeletterdheid?
Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heb je dan ook beperkte digitale vaardigheden. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving.
Wat kun je van laaggeletterden vragen?
Doe bij het eerste contact een check op laaggeletterdheid Je kunt eenvoudig checken of iemand misschien laaggeletterd is. Bijvoorbeeld door drie korte vragen te stellen over iemands werkervaring, land van herkomst en opleidingsniveau. Je kunt ook vragen of iemand een open vraag in een formulier invult.
Hoe herken ik laaggeletterde ouders?
Als u de volgende signalen herkent, hebt u waarschijnlijk te maken met een ouder met lees- en schrijfproblemen: • Vraagt voortdurend om uitleg, ook over dingen die eenvoudig na te zoeken of te lezen zijn; • Komt steeds terug op het feit dat de school van de kinderen zo anders is geworden en dat men het niet meer kan …
Wat zijn de gevolgen van analfabetisme?
Gevolgen laaggeletterdheid
- Werkloosheid. Van de mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, is de helft werkloos.
- Problemen met gezondheid. Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven hebben vaak problemen met hun gezondheid.
- Taalachterstand bij kinderen.
- Problemen met communicatie.
Wat doet Nederland tegen laaggeletterdheid?
Via de subsidieregeling Tel mee met Taal is er subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. De subsidie kan ingezet worden voor het verbeteren van taal, rekenen en digitale vaardigheden. In 2020 is er bijna 4 miljoen euro subsidie beschikbaar.
Is laaggeletterdheid hetzelfde als analfabetisme?
Laaggeletterdheid is géén analfabetisme. Het verschil tussen een analfabeet en een laaggeletterde is dat een laaggeletterde wel kan lezen en schrijven, maar dit niet goed genoeg kan om volwaardig te functioneren in de samenleving. Een analfabeet kan helemaal niet lezen en schrijven.
Wat is de relatie tussen laaggeletterdheid en gezondheid gezondheidsvaardigheden )?
Een op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Een deel van deze groep is laaggeletterd.