Welke twee stoffen kunnen planten met bladgroenkorrels zelf maken?

Welke twee stoffen kunnen planten met bladgroenkorrels zelf maken?

De stofjes koolstofdioxide en water worden in de bladeren met behulp van zonlicht gemixt tot glucose. Dit mixproces met behulp van zonlicht noemen we in de biologie met een moeilijk woord: Fotosynthese. Als afvalproduct komt er bij deze fotosynthesereactie in de plant ook nog zuurstof vrij.

Hoe maken planten energie?

Energieproductie door fotosynthese Speciale cellen in de bladeren van planten genaamd fotosynthetische pigmenten kunnen lichtenergie veranderen in chemische energie. Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose.

Waarom horen planten bij biologie?

Planten onderscheiden zich van de dieren en schimmels door hun unieke biochemische en cellulaire organisatie. Door middel van fotosynthese, het moleculaire proces waarmee energie uit licht wordt gevangen en gebruikt wordt voor de vorming van suikers, zijn planten in staat zichzelf te voorzien van energie.

Welke aanpassingen heeft een plant die in een droge omgeving kan groeien?

Bij ernstige droogte sluiten planten hun huidmondjes, minuscule openingen aan de onderkant van de bladeren, waardoor ze minder water kwijtraken aan de warme en droge lucht om hen heen. Het sluiten van de huidmondjes betekent echter ook dat de planten veel minder CO2 uit de lucht opnemen, die nodig is om te groeien.

Hoe en waar slaat een plant glucose op?

De bladeren zorgen voor iets anders, fotosynthese (zie het kopje ,Fotosynthese). Zo kan een plant uit zichzelf voedsel aanmaken, glucose, een soort suiker. Als er te veel glucose is, maakt de plant hier zetmeel van en slaat dit ook op in de bladeren.

Welke 4 voedingsstoffen maakt een plant van glucose?

Met behulp van glucose kan een plant andere stoffen maken:

  • Zetmeel (opslaan in wortels en zaden) = reservestof.
  • Vetten (opslaan in zaden) = reservestof.
  • Eiwitten (nodig voor de groei van de plant) = bouwstof.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven