Inhoudsopgave
Wat is koorts zonder focus?
– Bij kinderen met koorts zonder focus is de evaluatie gericht op het herkennen van kinderen met een hogere kans op bacteriëmie en op ernstige bacteriële infecties, terwijl vooral jonge kinderen weinig typische symptomen hebben van bacteriële infecties.
Is 38.3 koorts bij kind?
Uw kind heeft koorts als de lichaamstemperatuur 38 graden is of hoger dan 38 graden.
Wat is een koorts stuip?
Wanneer uw kind koorts krijgt, kan het voorkomen dat het ineens helemaal verstijft (strekkramp). Daarna gaan beide armen en benen heftig schokken. Dit noemen we een koortsstuip. Deze schokken kunnen enkele tot 15 minuten duren en gaan vanzelf over.
Wat is een te hoge lichaamstemperatuur?
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk ‘verhoging’.
Kun je zomaar koorts krijgen?
Koorts komt niet alleen voor bij infecties, maar kan ook optreden bij weefselbeschadiging, trombose en embolie, auto-immuunziekten en maligniteiten. Bij enkele dagen bestaande koorts zonder andere verschijnselen dient urine onderzocht te worden op een infectie.
Wat is verhoging bij een kind?
Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36.5 en 37.5°C. Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C.
Wat is een stuip?
Stuip is een ander woord voor een epileptische aanval. Omdat deze aanvallen ontstaan als gevolg van het snel oplopen van de lichaamstemperatuur en het ontstaan van koorts, wordt gesproken van een koortsstuip. Het Engelse woord voor een koortsstuip is febrile seizure. De meeste koortsstuipen duren korter dan 15 minuten.
Wat doen bij stuiptrekkingen?
Steek niets in de mond of tussen de tanden van het kind. Probeer ook niet om de schokkende bewegingen tegen te houden. Bij een eerste aanval of bij aanval die langer dan 5 minuten duurt, bel je best onmiddellijk de spoeddiensten (112). Blijf als ouder vooral rustig tijdens een koortsstuip.