Inhoudsopgave
Waarmee kan je flamberen?
Om te flamberen heb je uiteraard sterke drank nodig. Cointreau, cognac, rum, porto of calvados zie je regelmatig op menukaarten staan bij geflambeerde gerechten. Ze bevatten dan ook het ideale alcoholpercentage om te flamberen: tussen 30% en 40%.
Kan je flamberen op inductie?
Kookt u op een keramische of inductiekookplaat, verwarm de drank dan in een steelpan. Giet de warme drank over het gerecht en steek hem direct aan. Deze methode is ook heel geschikt voor het flamberen van desserts.
Waarom kun je wel flamberen met cognac en niet met wijn?
Om te flamberen heb je sterke drank nodig met een alcoholpercentage van minstens 40 procent. Ligt het alcoholgehalte lager, dan wordt het moeilijk om het vuur in de pan te krijgen. Met bier, champagne of wijn zal flamberen dus niet lukken.
Kan je flamberen met whisky?
Voor vlees gebruik je geen fruitige likeur, maar iets neutralers als whisky of cognac. Om te flamberen heb je sterke drank nodig met een alcoholpercentage van minstens 40 procent. Ligt het alcoholgehalte lager, dan wordt het moeilijk om het vuur in de pan te krijgen.
Wat is het nut van flamberen?
Flamberen is een techniek uit de Franse keuken waarbij aan een gerecht een alcoholische drank wordt toegevoegd die men vervolgens laat ontbranden. Omdat sterkedrank nogal een overheersende alcohol-smaak heeft, laat men deze ontbranden zodat de alcohol (gedeeltelijk) uit het gerecht zal verdwijnen.
Welke drank is Vlambaar?
“Een alcoholische drank brandt pas vanaf een alcoholpercentage van ruim 30 procent. Wijn en bier zijn bijvoorbeeld niet brandbaar, whisky wel”, legt Dekker uit. Het vuur bij het flamberen zal daarom doven als het alcoholpercentage onder de 30 procent komt. Dat betekent dus niet dat er geen alcohol meer aanwezig is.
Hoelang kook je de alcohol eruit?
De tabel hieronder geeft een indicatie van de hoeveelheid alcohol die overblijft op basis van de bereidingswijze3. Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt, na tweeënhalf uur 95%. Over het algemeen geldt dus dat des te langer je een gerecht verhit, des te lager de uiteindelijke alcoholhoeveelheid.